dcve

Hnit 1012

Uploaded 30. júní 2017

Recorded júní 2017

-
-
47 m
-5 m
0
5,8
12
23,15 km

Skoðað 438sinnum, niðurhalað 4 sinni

nálægt Beek, Noord-Brabant (Nederland)

Begin: Bushalte Lieshoutseweg Beek en Donk Eind: NS station Heeze

Langs Kanalen, Klokken en Kastelen
Dit keer een gevarieerde wandeling, waarbij redelijk veel tram tracé gevolgd wordt bij de Zuid-Willemsvaart en de Mierloseweg (uit nood).
We beginnen onze tocht in Beek. Dat is de zuidelijke kern van Beek en Donk, wat al eeuwen aan elkaar is verbonden. We lopen via een aardig fietspad naar een kanalenknooppunt. De Zuid Willemsvaart kruist hier met het Wilhelminakanaal, wat we al eerder bij Son tegenkwamen, terwijl ook de nieuwe Zuid-Willemsvaart om Helmond hier een aanvang neemt.
Aan de overkant van het Wilhelminakanaal vinden we Aarle-Rixtel, dat ook al een oude tweelingplaats is. We doen Aalre aan en passeren hier de oude Klokkengieterij van Petit&Fritsen. Tot 2014 werd hier klokgegoten (nu alleen nog in Asten). De gieterij werd hier ter hand genomen, omdat de leemkwaliteit van de grond erg goed was.
Vanaf Aarle slaan we rechtsaf en lopen langs de oude Zuid-Willemsvaart. De nieuwe ligt iets oostelijker vanaf 1994. De oude waar we nu langslopen ligt vol kroos en bevaren wordt het nauwelijks. Het gebied is er rustig en we passeren Sluis7, die geheel intact is, inclusief zijn ovale kolk.
We lopen Helmond binnen. Het is eigenlijk best een grote plaats met zijn 90,000 inwoners (incl.Mierlohout, Stiphout en Brouwhuis.). Het kanaal heeft Helmond veel economische vooruitgang gegeven (textiel en gieterijen), maar waar wel het verschil tussen arm en rijk groot was. Helmond is zeker 1000 jaar oud en het heeft een kasteel met allure. Het dateert uit de 14de eeuw en er staat nog best veel van. Tegenwoordig is het een museum en is het omgeven door een park. Als we Helmond verlaten komen we langs een witte cacaofabriek. Dat was het dus vroeger. Nu is het cultureel industrieel erfgoed en een opvallende verschijning langs het kanaal.
Via park Gansewinkel en Mierlohout, lopen we naar het Eindhoven kanaal dat hier van de oude Zuid-Willemsvaart aftakt. Het is volledig verkroost met een prachtig wandelpad ernaast. We passeren hier ook een oude spoorbrug waar de tram destijds overheen reed om van Helmond naar Geldrop te komen.
In Mierlo vermijden we de provinciale weg en lopen door het bos Molenheide. Hier wonen wat grootgrondbezitters, zodat we over de Mierloseweg naar Geldrop moeten lopen. Hier wacht ons kasteel Geldrop. Het is dermate vaak verwoest en gerestaureerd, dat het meer een heel groot herenhuis lijkt. Maar loop even door het landgoed aan de Kleine Dommel. Als je daar dan weer uitloopt zie je de enorme kerk van de Heilige Brigida. Een eind 19de eeuws bouwwerk (Weber) dat gebaseerd is op de Munsterkerk in Roermond.
Vanaf hier lopen we door het dal van de Kleine Dommel, een riviertje dat aftakt van de grote Dommel. We lopen hier richting Heeze, waar het trammetje wat verder dan het huidige NS station aan de zuidkant van het kasteel Heeze eindigde.

View more external

Bus stop

001 Bushalte Beek en Donk vanaf de Berkendijkje

Brú

002 Brug over Wilhelminakanaal

Provisioning

003 Centrum Aarle Rixtel

Building of interest

004 Klokkengieterij aan het Kanaal

Brú

005 Brug over de Zuid Willemsvaart

River

006 Sluis 7 over Zuid Willemsvaart

Building of interest

007 Watertoren Helmond bij de Brug

Upplýsingar

008 Stoomketel 1899 Helmond

Building of interest

009 Blom kubussen an het Havenpark

Kastali

010 Kasteel Helmond

Building of interest

011 Cacaofabriek Helmond

Park

012 Park Ganzewinkel

Brú

013 Brug Eindh Kanaal Goorse dijk

River

014 Korte Brugstraat Ehv Kanaal

Krossgötum

015 Trambrug over het Ehv Kanaal

Building of interest

016 Elderse Molen Mierlo

Provisioning

017 Standerdmolen aan het Molenplein Mierlo

Building of interest

018 Oude Raadhuis Mierlo

Building of interest

019 TV toren Molenheide

Kastali

020 Kasteel Geldrop

Sacred architecture

021 De Heilige Brigia aan de Heuvel Geldrop

Hier ook winkelcentrum
River

022 Kleine Dommeldal

Sacred architecture

023 Heilige Nicasius aan Kreijl in Heeze

Train stop

024 NS station Heeze

Athugasemdir

    You can or this trail