dcve

Hnit 846

Uploaded 3. nóvember 2017

Recorded nóvember 2017

-
-
48 m
-10 m
0
4,7
9,4
18,87 km

Skoðað 309sinnum, niðurhalað 4 sinni

nálægt Alphen, Noord-Brabant (Nederland)

Begin: Bushalte Willibrordplein Alphen Eind: NS station Tilburg

Van Spoor naar Stad
We volgen met deze wandeling het noordelijke stuk van het Bels lijntje en nemen een aftakking naar Goirle. Het was een industriële aftakking naar de kunstmest- en textielfabrieken aldaar. Vanaf Goirle loopt het stukje tram naar het centrum van Tilburg. Het is tracé is overal goed te volgen.
We beginnen de tocht in Alphen en vervolgen daarmee het traject zoals begonnen in Turnhout en Baarle. Mooie rode bordjes geven precies de plaatsen aan waar alles stond aan dit lijntje, zoals seinwachtershuisjes, douanegebouw, kruisingen en stations. Het fietspad is verhard en de (voornamelijk) eiken erlangs zijn mooi in de herfst. Om de aftakking te bereiken nemen we afsnijder langs de Oude Leij. Een slootachtig riviertje dat naar Goirle loopt met een mooi pad ernaast.
In het begin is De Oude Spoorbaan (zo heet het nog) onverhard, maar wordt later een woonstraat in Goirle en nog later de Parallelweg van een industriegebiedje. Het is er nog redelijk groen, want Goirle is een groen dorp. Eenmaal door Goirle (met marktplein en stadhuis), moeten we over de Tilburgseweg. Die is groen maar breed en druk, want het is de hoofdweg naar Tilburg (is het je te kaal neem dan de bus). Grote villa's sieren hier de weg op. Eenmaal onder de A58 moeten we toch echt door de voorwijken van Tilburg. De stad is hier niet rijk en deze buurt kan wel een opknapbeurt gebruiken. Maar het is hier levendig met diverse winkeltjes.
We komen tenslotte aan in het winkelcentrum van Tilburg. Het stadhuisplein ligt op de schop (nov 2017). Je ziet dat Tilburg een industriestadje was met textiel en zijn stadion van Willem II. Die industrie kwam er met name aan het begin van de 19de eeuw door aanleg van kanalen en later ook sporen. Koning Willem II kwam graag in Tilburg en het is daarom dat zijn naam hier nogal eens voorkomt. De HBS werd in zijn paleis gevestigd!
Eenmaal bij het station zien we veel bouwactiviteit om de stad verder op te pimpen, want een beetje kleur kunnen ze hier wel gebruiken.

View more external

Bus stop

001 Stationsstraat Alphen

Krossgötum

002 Stationsstraat Alphen

Building of interest

003 Voormalig Douanekantoor

Krossgötum

004 Kruising N260 (Kapellekensbaan)

tré

005 Nabij Oude Tilburgsebaan

Krossgötum

006 Brakel Alphenseweg

Krossgötum

007 Dorpsstraat Riel

River

008 Oude Leij

River

009 Oude Leij

Krossgötum

010 Oude Spoorbaan bij Rielsedijk

Krossgötum

011 Viaduct Turnhoutsebaan N630

Krossgötum

012 Oude Spoorbaan / Parallelweg Goirle

Sacred architecture

013 St Jan Goirle

Provisioning

014 De Havel

Building of interest

015 Oranjeplein

Sacred architecture

016 Tilburgseweg

Kastali

017 Villa Blanca Tilburgseweg

Building of interest

018 Koning Willem II stadion

Sacred architecture

019 Pauluskerk Tilburg

Building of interest

020 Stadhuisplein TIlburg

Novemeber 2017: Overhoop
Building of interest

021 IJzerstraat: Wolfabriek

Building of interest

022 Poststraat Tilburg

Train stop

023 NS Station Tilburg

Athugasemdir

    You can or this trail