-
-
626 m
326 m
0
5,5
11
21,86 km

Skoðað 2182sinnum, niðurhalað 11 sinni

nálægt Granyena de Segarra, Catalunya (España)

(En el blog, se accede a la traducción automática al castellano, galego y euskera)
(In the blog, you can access the automatic translation into English and other languages)


Excursió per una etapa del Camí de Sant Jaume (Santiago)a Catalunya. És per tant una caminada lineal força planera.

Aquesta excursió ha estat una de les etapes catalanes del Camí de Sant Jaume de Galícia i ha estat organitzada pels Amics de Sant Jaume de Sabadell. En total han estat uns 22 qm i uns desnivells de ‘+73 i –358. Hem esmerçat unes 5 ½, comptant-hi el temps d’esmorzar i alguna aturada.

Per arribar a Granyena de Segarra, s’ha d’anar a Cervera i amb intuïció i sort trobar la carretera que hi mena, ja que les indicacions no brillen per la seva presència. De camí es troba, a l’esquerra, la magnífica església romànica de St Pere el Gros.

Hem de tenir en compte que es tracta de l’església més monumental de les esglésies medievals de planta circular. És magnífica, amb el seu sostre en format de cúpula aplanada i amb un absis semicircular al nord-est. Està documentada des del 1072 i se sap que fou cedida al monestir de Ripoll, que hi va fundar un monestir benedictí, les restes dels fonaments del qual es poden veure al nivell del terra que envolta l’església. El Patronat de l’Arxiu Històric de Cervera la va restaurar completament el 1960. Val a dir que la planta circular, o el polígon amb tendència a la base rodona, fou considerada a l’edat mitjana la forma més perfecta i per tant representava la virtut més elevada. Probablement les poques que queden foren construïdes pels templers.

Arribant a Granyena de Segarra, a mà esquerra, per la carretera L-2142 hi ha el santuari de la Mare de Déu del Camí. Es tracta d’un edifici de construcció barroca, tot i que té origen romànic. En tenim notícia per nota de Berenguer de Cases de l’any 1298. És un centre de devoció popular. Cada 8 de setembre es celebra el Capítol, un aplec que recorda els capítols que una confraria medieval feia antigament.

Un gran pilar recorda el lloc on diuen que es va trobar la imatge de la marededéu. La placa que ho commemora explica que fou trobada el 9 de juny de 1907. Des del mateix santuari tenim una bonica vista de Granyena de Segarra, poble enturonat a pocs minuts amb el cotxe. Jo hi estic arribant el dia abans de la caminada i el sol ja comença a davallar.

Granyena de Segarra podem dir que antigament es troba documentat com “Granana” (s. XI) que ve a ser un derivat del antropònim llatí “Granius”, segons expliquen Moran, Batlle i Rabella. El poble de Granyena de Segarra és un nucli de població, amb diverses masies escampades, que dóna un poblament que ha anat minvant fortament des del 1940, ocupant les terres blanquinoses derivades del calcari oligocènic, que es combinen amb els sorrals d’aluvió procedents del torrent de Vilagrasseta. Dins la vila hi podem trobar l’església parroquial de Santa Maria, dins del tossal que formava l’antiga població. La parroquial és un edifici de caire neoclàssic, molt gran i que sobresurt alterós per sobre de totes les cases. Relativament modern, fou construït el 1786, tal com indica la llinda de la portada, tot i que va ser acabat el 1804.

El poblament el podem situar al segle XI, en que, pertanyent al comte de Barcelona, fou concedit un alou a uns dotze matrimonis que, tot depenent dels castells de Cervera i de Granyena, haurien de consolidar el repoblament avançat més enllà de Cervera. El primer senyor castlà fou Ramon Eremir de Graniana. Vint anys després el castell fou cedit a Bernat Isarn, que el va ampliar. Ja fou el 1130 quan passà als templers que el van fortificat de valent per tal que els donés suport en l’estratègia de la conquesta de Lleida. El punt de trobada és a la parada d’autobusos de la vila, on hi ha un petit parc infantil i lloc per aparcar, al davant del carrer del Portal. La gent va arribant fins a ser més de seixanta i la Carme, en Rafa i els altres companys que ajuden a la organització van fent la feina... ... ...

Si algú vol més informació pot accedir al blog vinculat.

View more external

Athugasemdir

    You can or this trail