-
-
792 m
615 m
0
2,3
4,7
9,35 km

Skoðað 2080sinnum, niðurhalað 78 sinni

nálægt L'Espelt, Catalunya (España)

[CA] De can Palomes a Sant Martí de Maçana per la serra de Rubió i el refugi del Mas del TroncL'antic mas de cal Tronc va ser reconstruït i utilitzat com a refugi de muntanya per la Unió Excursionista de Catalunya en un bell i tranquil entorn natural de boscos, rius, fonts i masies de la serra de Rubió. Actualment representa un lloc idoni per recórrer el sender de gran recorregut GR 7, que travessa el Principat de N a S. A prop, hi ha l'església d'origen mil·lenari de Sant Martí de Maçana, visitada a l'excursió. A la carena de la serra de Rubió, s'ha instal·lat un parc d'aerogeneradors del municipi de Rubió.
Ruta senyalitzada. Aquesta ruta també es pot fer amb bicicleta tot terreny.

Per accedir al punt de sortida des d'Igualada, cal prendre la BV-1031 en direcció N cap als Prats de Rei. Passats uns 900 m del molló quilomètric 10 de la carretera, just arribats a la carena, es pren un desviament a la dreta (E) que careneja per la serra de Rubió en direcció a un conjunt de grans aerogeneradors. S'arriba, així, en 0,55 km més, al trencall indicat de can Palomes i la Maçana, on es deixa el vehicle.

0,00 km (779 m). Serra de Rubió, trencall de can Palomes i la Maçana. Hi ha senyals del sender GR 7 provinents del refugi del Mas del Tronc, que ara no se seguiran. Es pren cap al NO la pista que duu a la Maçana deixant enrere la de la carena. Es passa davant de can Palomes (0,64 km, 768 m) deixant una desviació a l'esquerra. Més enllà, es deixa a la dreta el trencall de cal Mateu i es continua endavant seguint la vall del torrent d'en Palomes.

3,00 km (642 m), 0 h 40 min. L'Escolà, gran masia rehabilitada de finals del s. XVIII. Cruïlla de tres camins. Es continua pel del mig, que passa a tocar del mas, que queda a la dreta. Per l'esquerra del tot, seguint la vall d'en Palomes, el camí condueix a l'ermita de la Mare de Déu del Grauet, situada al terme d'Aguilar de Segarra, comarca del Bages (per aquest camí ve el recorregut del GR 7). Cap a la dreta, per on continua el GR, es va al refugi del Mas del Tronc: és per on, després, continuarà la ruta.

3,60 km (703 m), 0 h 55 min. Sant Martí de Maçana, església i rectoria, seu de l'antiga parròquia de la Maçana. El temple data de principis del s. X i conserva alguns elements romànics, malgrat que ha sofert múltiples modificacions al llarg del temps. Disposa d'un refugi obert posat a disposició dels caminants. Es torna a l'Escolà i ara es continua pel trencall de l'esquerra del tot seguint el GR per la pista principal en direcció SE tot passant pel costat de les runes de can Casals i apropant-se progressivament al riu de la Coma. Més endavant, la pista puja i s'allunya de la ribera. Després de descriure una ampla llaçada, s'agafa a la dreta -en direcció contrària a la que es duia- el trencall que porta al refugi del Mas del Tronc (6,22 km, 709 m). Després es tornarà a aquesta bifurcació.

6,50 km (718 m), 1 h 45 min. Refugi del Mas del Tronc, situat en un paratge arbrat i frondós. Hi ha una font. A partir d'aquí, es deixa el sender GR 7, que se'n va cap al SO seguint el camí de la carena i que es retrobarà més endavant a prop del punt de partida de l'itinerari. Es torna a la bifurcació anterior i ara es continua a la dreta (S). Es passa vora la masia de la Coma i, més endavant, es deixa a l'esquerra una desviació. Se segueix per la pista principal, que remunta suaument en direcció a la carena sobre la qual sobresurten els colossals molins generadors del Parc Eòlic de la Serra de Rubió.

8,53 km (782 m), 2 h 14 min. Pista carenera de la serra. Es gira a la dreta (SO) per retornar al punt de sortida.

9,35 km (779 m), 2 h 25 min. Trencall de can Palomes i la Maçana. Final del recorregut.
Més informació

[ES] De Can Palomes a Sant Martí de Maçana por la sierra de Rubió y el refugio del Mas del TroncEl antiguo caserío de Cal Tronc fue reconstruido y utilizado como refugio de montaña por la Unió Excursionista de Catalunya en un bello y tranquilo entorno natural de bosques, ríos, fuentes y masías de la sierra de Rubió. Actualmente es un lugar idóneo para recorrer el sendero de gran recorrido GR 7, que atraviesa el Principado de N a S. Cerca se encuentra la iglesia de origen milenario de Sant Martí de Maçana, visitada en la excursión. En la cresta de la sierra de Rubió, se ha instalado un parque de aerogeneradores del municipio de Rubió.
Ruta señalizada. Esta ruta también se puede hacer con bicicleta todo terreno.

Para acceder al punto de partida desde Igualada, hay que tomar la BV-1031 en dirección N hacia Els Prats de Rei. Pasados unos 900 m del mojón kilométrico 10 de la carretera, justo al llegar a la cresta, se toma un desvío a la derecha (E) que crestea por la sierra de Rubió en dirección a un conjunto de grandes aerogeneradores. Se llega, así, en 0,55 km más, al desvío indicado de Can Palomes y la Maçana, donde se deja el vehículo.

0,00 km (779 m). Sierra de Rubió, desvío de Can Palomes y la Maçana. Señales del sendero GR 7 provenientes del refugio del Mas del Tronc, que ahora no se seguirán. Se toma la pista hacia la Maçana en dirección NO dejando atrás la de la cresta. Se pasa por delante de Can Palomes (0,64 km, 768 m) dejando un desvío a la izquierda, más allá se deja a la derecha el camino de Cal Mateu y se sigue adelante siguiendo por el valle del torrente de Palomes.

3,00 km (642 m), 0 h 40 min. L'Escolà, gran masía rehabilitada de finales del s. XVIII. Cruce de tres caminos. Se continúa por el del medio, que pasa junto a la masía, que queda a la derecha. Por la izquierda del todo, siguiendo el valle de Palomes, el camino conduce a la ermita de la Mare de Déu del Grauet, situada en el término de Aguilar de Segarra, comarca del Bages (por este camino viene el recorrido del GR 7). Hacia la derecha, por donde continúa el GR, se va al refugio del Mas del Tronc: es por donde, después, se continuará la excursión.

3,60 km (703 m), 0 h 55 min. Sant Martí de Maçana, iglesia y rectoría, sede de la antigua parroquia de la Maçana. El templo data de principios del s. X y conserva algunos elementos románicos, aunque ha sufrido múltiples modificaciones a lo largo del tiempo. Dispone de un refugio abierto a disposición de los caminantes. Se vuelve a L'Escolà y, ahora, se toma el desvío de la izquierda del todo siguiendo el GR hacia el SE por la pista principal pasando por el lado de las ruinas de Can Casals y acercándose progresivamente al río de la Coma. Más adelante, la pista sube y se aleja de la ribera. Después de describir una amplia lazada, hay que coger a la derecha -en dirección contraria a la que se llevaba- el desvío que lleva al refugio del Mas del Tronc (6,22 km, 709 m). Después se volverá a esta bifurcación.

6,50 km (718 m), 1 h 45 min. Refugio del Mas del Tronc, situado en un paraje arbolado y frondoso. Hay una fuente. A partir de aquí, se deja el sendero GR 7, que se va hacia el SO siguiendo el camino de la cresta y que se reencontrará más adelante, muy cerca del punto de partida del recorrido. Se regresa a la bifurcación anterior y ahora se continúa hacia la derecha (S). Se pasa junto a la masía de la Coma y, más adelante, se deja a la izquierda una desviación. Se sigue por la pista principal, que remonta suavemente en dirección a la cresta en la que sobresalen los colosales molinos generadores del Parque Eólico de la Serra de Rubió.

8,53 km (782 m), 2 h 14 min. Pista cumbrera de la sierra. Se gira a la derecha (SO) para retornar al punto de salida.

9,35 km (779 m), 2 h 25 min. Desvío de Can Palomes y la Maçana. Final del recorrido.
Más información

[EN] From Can Palomes to Sant Martí de Maçana through Rubió mountains and the shelter of Mas del TroncThe former country house of Cal Tronc which has been rebuilt and is being utilised as a mountain shelter by the Excursionists' Association of Catalonia, is located in a peaceful and beautiful natural setting of woods, rivers, springs and country houses. Nearby, you come to the ancient church of Sant Martí de Maçana, which you visit during the course of the excursion. Above have been installed the wind turbines of the municipality of Rubió.
Marked trail. This itinerary is also ideal for mountain bike.
More information
Font: Generalitat de Catalunya, 31/12/12

Varða

Refugi del Mas del Tronc

Varða

Sant Martí de Maçana

Varða

Serra de Rubió

Varða

L'Escolà

Varða

La Coma

Athugasemdir

    You can or this trail