LucT

Tími  5 klukkustundir 27 mínútur

Hnit 3431

Uploaded 18. maí 2016

Recorded maí 2016

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
16 m
-1 m
0
4,9
9,9
19,76 km

Skoðað 2208sinnum, niðurhalað 37 sinni

nálægt Donk, Flanders (Belgique)

Het Donkmeer in Berlare, ten zuidwesten van het gehucht Donk, is met zijn 86 hectare het tweede grootste meer in Vlaanderen. Een groot deel is natuurreservaat. Duizenden jaren geleden kronkelde de Schelde hier rond een zandheuvel. Toen de loop van de rivier veranderde, ontstond er een hoefijzervormig veengebied met drassige weiden en sloten. Vanaf de 18de eeuw ontstond het meer door de turfwinning en in het begin van de 20ste eeuw werd het een recreatieoord. De bebouwing rond het meer nam toe en er kwamen kampeerterreinen. De omgeving van het Donkmeer, het beboste Berlaarse Broek en de meersen tussen Berlare en de Schelde trekken terecht vele wandelaars. Bij het meer bevindt zich ook de Eendenkooi, een dierenpark met een historische eendenkooi.

Op zaterdag 14 mei organiseerde wandelclub Boerenkrijgstappers van Berlare hier weer één van hun wandelingen. We vonden een parkeerplaatsje langs de Donklaan ter hoogte van de Bareldonkkapel, kort bij de Festivalhal waar de wandeltocht begon.
We volgen de oever even naar het zuiden, nemen linksaf de A. Nelenstraat naar de Donklaan die we 350m naar rechtsvolgen en dan oversteken. Op deze onverharde weg volgen we de GR128w door camping Ter Kapelle naar de Sparrendreef. We laten de GR-tekens even links liggen - verderop zullen ze ons weer van nut zijn - maar nu steken we even door de Pachthofdreef door naar het Bareldonkstraatje, dat ons al volop buiten de bebouwing brengt.

Op het eerstvolgende kruispunt gaan we rechtsaf het Gemeentestraatje in en zijn weer op de GR128w door het fraai beboste Berlaarse Broek. Waar de GR linksaf slaat, gaan wij enkele stappen naar rechts om aan de overkant het pad door het Berlaarse Broek verder te volgen tot aan de volgende splitsing van boswegen. Linksaf komen we aan de hoek van Turfputstraat en Dijkweg, die we naar links volgen. Door de kerkwegels van het Kerkveld, voorbij het St-Antonius kapelletje komen we op de Fred DeBruynestraat. Het paadje aan de overkant voert langs speelpleinen en de sporthal naar het Parochiehuis van Berlare waar de wandelclub een rustpost had ingericht. Wie deze wandeling op eigen houtje doet, vindt 100m verderop, tegenover de kerk enkele cafeetjes.

Voor de kerk wandelen we langs de omheining van het kasteelpark en gaan linksaf de Kerkhofdreef op. Naar rechts de Bollewerkstraat door, oversteken naar de Tulpenlaan en rechtsaf door de Rozenlaan brengt ons via de Haagstraat weer in het groen. Even voor de Vlietwegel linksaf langs het bos, op de kruising rechts en daar volgen we weer de wit-rode GR-tekens. Op het kruispunt met de Kastanjelaan ruilen we de GR weer even voor de Bergstraat naar rechts. Na 750m gaan we linksaf wandelen langs de bosrand tot op de binnendijk, die we langs het LF5 fietspad 600m naar links volgen. Aan de rechterhand zien we een nat gebied met enkele waterplassen en daarachter, ongeveer 300m van ons, stroomt de Schelde achter de Sygmadijk naar Schoonaarde.

Op de T-splitsing linksaf naar de Sarosstraat, waar we de vertrouwde rood-witte GR-markeringen blijven volgen tot in de Bergstraat. Even rechts en dan links de Konijnenbergstraat in. Aan de overzijde van de Heidekasteeldreef wandelen we door een mooi stukje bos en heide en langs de achterzijde van een schooltje komen we op de Galgenbergstraat. De Wakkebroekstraat linksaf brengt ons naar de Warande waar we door het parkdomein van het Kasteel van Berlare terugkeren naar het Parochiehuis.

We volgen even weer dezelfde weg als daarstraks, voor de kerk langs de omheining van het park, maar gaan deze keer midden het groene plein aan de Kerkhofdreef naar rechts de Kasteeldreef in, die we tot het einde op de Turfputstraat volgen. Goed 200m naar links vinden we een pad naar rechts, dat ook weer wit-rood gemarkeerd is.

We zijn terug in het Berlaarse Broek en komen aan een pomphuisje. Hier lopen enkele afwateringsgrachten samen: eentje naar de Schelde, eentje het Broek in en eentje dat naar het Donkmeer en die brede gracht gaan we nu volgen. Aan de wijk Oversprong steken we de Donklaan over en gaan weer het groen in naast een merkwaardig gebouw: de Scheve Villa. In de jaren 1930 gebouwd als hotel (toen kwam het Donkmeer nog tot hier) en later gebruikt door jeugdbewegingen. De villa werd op een onstabiele ondergrond gebouwd, waardoor hij een 3-tal graden verzakte en zijn huidige naam kreeg.

Een bruggetje voert ons naar het beboste pad tussen Donkmeer rechts en watersportvijver Nieuwdonk aan de linkerhand. We lopen door dierenpark Eendenkooi, dat er een beetje verlaten bijligt en waarvan een grondige renovatie gepland is. Het pad langs het meer brengt ons naar de Brielstraat, tegenover een van de vele campings, waar we rechtsaf gaan naar de drukke Donklaan. Rechtsaf volgen we het fietspad ruim 500m tot we weer het A. Nelenpad op kunnen en via de parking terugkeren naar de Festivalhal.
Varða

Langs de Festivalhal

Varða

Tribune Festivalhal

Varða

Donklaan oversteken

Varða

richting Sparrendreef

Varða

Bareldonkdreef

Varða

Gemeentestraatje - GR128W

Varða

GR128w

Varða

Parallel aan Turfputstraat

Varða

St-Antonius van Padua kapel

Varða

Sporthal Berlare

Varða

St-Martinuskerk Berlare

Varða

St-Job kapel

Varða

Haagstraat

Varða

langs de GR128w

Varða

Bergstraat

Varða

Bergstraat

Varða

LF5 fietspad

Varða

langs de dijk met de LF5

Varða

langs de GR128w

Varða

Konijnenbergstraat

Varða

Heide langs de Leopolddreef

Varða

School hoek Galgenbergstraat

Varða

Kasteel Berlare

Varða

Kasteeldreef op de Warande

Varða

Pomphuis

Varða

Afwateringskanaal

Varða

De Scheve Villa

Varða

Bruggetje

Varða

Donkmeer

Varða

Eendenkooi

Varða

Donkmeer

Varða

Brielstraat

Varða

Gebouw op de Donklaan

Varða

Info-kantoor Donkmeer

Varða

Festivalhal Donkmeer

Bílastæði

Parkeerstrook Bareldonk

Verslun

Parochiehuis Berlare

Á

Pomphuis

Minnisvarði

Scheve Villa

1 comment

 • orlandodilasso 4.11.2016

  I have followed this trail  View more

  Mooie route met veel groen

You can or this trail