LucT

Tími  4 klukkustundir 44 mínútur

Hnit 2525

Uploaded 28. apríl 2019

Recorded mars 2019

-
-
94 m
31 m
0
3,9
7,8
15,7 km

Skoðað 126sinnum, niðurhalað 1 sinni

nálægt Gooik, Flanders (Belgique)

Zondag 31 maart 2019 trokken we naar Gooik, waar wandelclub 'Heidetochten Kester-Gooik' hun 20e Camtocht organiseerde.
Gooik ligt in het zuidwesten van de provincie Vlaams-Brabant, telt ca. 9000 inwoners op bijna 4.000 hectaren en noemt zichzelf "de parel van het Pajottenland". Het Pajottenland is de toeristische naam van de licht heuvelachtige en landelijke streek tussen Dender en Zenne ten zuiden van de weg Brussel-Aalst.

We vertrekken aan de Sint-Niklaaskerk van Gooik en verlaten het dorp in noordelijke richting. Aan de Oplombeekstraat komen we voorbij Domein Saffelberg (Zavelberg), ook kasteel van Oplombeek genoemd. Het landhuispachthof uit de vroege 18de eeuw werd in 1906 vervangen door de huidige eclectische villa en omgeven door een landschapspark en paardenweiden. Sedert 2006 is Saffelberg Investments van Jos Sluys gevestigd in het kasteel.

Landelijke wegen en paadjes brengen ons naar O.L.V.-Lombeek en we gaan achter rond de parochiekerk, een imposant vroeg-gotische kerk uit de 13de eeuw die ons herinnert aan het bedevaartsoord dat hier al sinds de middeleeuwen is.

We trekken verder langs de wandelknooppunten 85 - 84 - 169 - 165 - 167 - 168 - 176 en steken de Ninoofsesteenweg over om in de Sint-Martinuszaal te Strijtem even te gaan pauzeren. Strijtem is sinds 1965 een deelgemeente van Roosdaal en pronkt met een merkwaardige kerktoren waarin een bol is verwerkt.

Langs de Schilder Evenepoelstraat, de Ramerstraat en de lange betonnen fietsstrook Nieuwenbosweg komen we terug aan de Ninoofsesteenweg N8. Oversteken naar de Koning Albertstraat en wat verder rechtsaf naar de Molenkouter.

Het gaat wat omhoog naar het hoger gelegen gebied waar de Hertboommolen staat. Reeds in de 14de eeuw stond hier de windmolen, die ondertussen deel is gaan uitmaken van onze jeugdherinneringen als Zepposmolen.

We dalen af richting Gooik langs de Wijngaardbosstraat, steken de Drie Egyptenbaan over en kiezen linksaf het voetpaadje terug naar de Dorpsstraat in Gooik. Hier komen we langs Geuzestekerij, volkscafé en muziekinstrumentenmuseum 'De Cam'. (Een ‘cam’ of ‘kam’ was de benaming voor een boerderij-brouwerij waar de boeren tijdens de winters bier brouwden).

Even verder voert de Torenstraat ons langs de Sint-Niklaaskerk terug naar parochiezaal Familia, waar we deze wandeling begonnen.

Deze route loopt voor het grootste deel langs rustige, smalle landwegen, ruim 25% is onverhard.
víðmynd

Domein en kasteel Saffelberg

víðmynd

Kasteel Saffelberg

víðmynd

Oplombeekstraat

víðmynd

paadje

víðmynd

paadje naar Geraardsbersestraat

víðmynd

Weide

víðmynd

Koutergat

víðmynd

Mariaweg (GR512)

víðmynd

OLV Kerk Lombeek

De parochiekerk is een parel van Brabantse vroeggotiek. De imposante vroeg-gotische kerk uit de 13e eeuw herinnert aan het bedevaartsoord dat hier al sinds de middeleeuwen is.
víðmynd

nabij de Moelieweg

víðmynd

veldweg

víðmynd

paadje

víðmynd

landweg

víðmynd

Landweg

víðmynd

paadje

víðmynd

aan knooppunt 168

víðmynd

Tuitenberg

víðmynd

pad naar Tuitenbergstraat

víðmynd

N8 Ninoofsesteenweg

víðmynd

St-Martinuszaal Strijtem

De Sint-Martinuskerk van Strijtem is een van de meest bezochte kerken uit het Pajottenland omwille van haar twaalf uniek brandglasramen, de stenen catechismus en Pietje de Dood op het doksaal. Ook meer dan 30 duivels zitten als in een zoekplaatje in het kerkgebouw verscholen.
víðmynd

Strijtem

In het dorpscentrum staat de Sint-Martinuskerk, met zijn opmerkelijke torenspits, waarin een bol verwerkt zit. De Sint-Martinuskerk van Strijtem is een van de meest bezochte kerken uit het Pajottenland en dit omwille van haar twaalf uniek brandglasramen, de stenen catechismus en het Pietje de Dood op het doksaal. Ook meer dan 30 duivels zitten als in een zoekplaatje in het kerkgebouw verscholen.
víðmynd

Heilbeekweg

víðmynd

de Heilbeek

víðmynd

Nieuwenbosweg

víðmynd

Nieuwenbosweg

víðmynd

Rosendael

víðmynd

Kapel OLV van Zeven Weeën

Kapel opgericht in 1874 door de broers Petrus en Josephus Van Laethem op de kruising van de huidige Koning Albertstraat en de Molenkouter. In 1952 werden deze wegen verbreed en verplaatste men de kapel naar hier. De kapel is vervallen en werd beroofd en gevandaliseerd. Meer info: zie Erfgoedtijdschrift RAUSA (http://www.rausa.be/userfiles/rausa%2001%2006%20.pdf)
víðmynd

Zepposmolen

Oorspronkelijk heette de molen Hertboommolen. Na enkele roofmoorden kreeg hij in de volksmond de naam “Tragische molen”, In de jaren 1960 wordt jeugdfeuilleton Kapitein Zeppos gedraaid op en rond de molen en krijgt hij de naam "Zepposmolen"
víðmynd

in de Vossenbunderstraat

víðmynd

Wijngaardbosstraat

víðmynd

hoek Rozenbroekstraat

víðmynd

Voetweg

víðmynd

Bergenbroek

víðmynd

Rozenbroek

víðmynd

Sint-Niklaaskerk, Gooik

Een romaanse toren uit de 12de eeuw, laatgotisch koor en schip, een neobarokke westgevel, en een neoromaanse dwarsarm. Begin 19de eeuw gerestaureerd, toen werd de barokgevel geplaatst, die afkomstig was uit de abdij van Ninove.
Provisioning

Geuzestekerij de Cam

Geuzestekerij de Cam (Brewery) 1755, Gooik, Vlaams-Brabant, BEL
Picnic

Parochiezaal Familia

Parochiezaal Familia 1755, Gooik, Vlaams-Brabant, BEL
Sacred architecture

Sint-Martinuskerk

Sacred architecture

Sint-Niklaaskerk

Picnic

St-Martinuszaal Strijtem

Athugasemdir

    You can or this trail