-
A les vostres esquenes teniu el conegut com a Molí Patiràs almenys des de 1864, està constituit per dos edificis. Patiràs Vell, pròxim al llit del barranc, fou construit en 1829 a iniciativa de dos industrials d'Alcoi, José Maria Alcatraz i Diego Fernando Montañés Alvarez. Comptava amb tres altures, una roda de 29 pams valencians (1 pam=0,23 metres) un salt de 33 pams valencians. Al 1839, va ser venut al bocairenti Martin Belda Calabuig, qui va alçar Patiràs Nou, amb el mateix tipus de maquinària que Patiràs Vell. A finals del segle XIX, la propietat de Patiràs es trobava en mans de tres empresaris de Bocairent: Eduardo Juan Verdú, Manuel López Rovira i el seu fill Santiago López Alcaraz. S'ha constatat l'existència de maquinària de cardar filar, perxes i batans
Al 1901, la meitat de Patiràs Nou i Vell va ser comprada per la societat ontinyentina Sobrinos de Rafael Segura, empresa familiar que també compraria l'altra meitat en 1914. Posteriorment, en 1917, membres d'aquesta saga industrial, els Delgado de Molina, van constituir Tortosa i Delgado i feren servir les instal·lacions de Patiràs com a borrera. Durant la postguerra, Patiràs fou dedicat al llavat i blanqueig de matèries tèxtils. Finalment, va passar a mans de Miquel Penades Montés fins als anys 60, quan va cessar la seua activitat Actualment, de Patirás Nou es conserven alguns murs una caseta de pedra d'una planta.
LES DIFERENTS TIPOLOGIES DE MOLI
Al llarg del recorregut, trobem nombroses restes que tenen un comú denominador, són molins hidràulics. En aquest barranc en trobem de tres tipus: fariners, paperers i batans. Els molins hidràulics són edificacions que alberguen una maquinària que, accionada per la força de l'aigua, permetia la molta del grafariners) o la fabricació de paper(paperers). En el cas dels batans, el colpeig d'unes maces compactava les fibres tèxtils es produien així teixits.
Athugasemdir