Tími  3 klukkustundir 15 mínútur

Hnit 2020

Uploaded 11. mars 2020

Recorded mars 2020

-
-
472 m
422 m
0
2,8
5,6
11,19 km

Skoðað 89sinnum, niðurhalað 5 sinni

nálægt Roda de Ter, Catalunya (España)

Aparcament a la placeta de l’ajuntament de les Masies de Roda, al costat de la carretera comarcal BV-5222, que va de Manlleu a Roda de Ter.

Passejada vora del Ter pel meandre de Gelabert, amb les seves rescloses i el camí dels Pous, que ens recorden èpoques passades amb reguitzell d’indústries tèxtils al seu pas, quan hi havia un ecosistema amb molt de peix al riu i aus als boscos de les ribes, amb minicentrals elèctriques aprofitant el seu cabdal; dissortadament s’ha prioritzat l’afany de lucre d’aquest element tant fonamental com és l’aigua, contaminant els aqüífers amb purins i dissolvents que han afectat el ric i alhora fràgil ecosistema.
També es fa una volta per les excavacions arqueològiques de l’Esquerda i si en voleu saber una mica d’història d’aquest indret, podeu donar un cop d’ull a aquest enllaç:
https://rodadeter.cat/rodater/apartats/index.php?apartat=33


Començo a caminar travessant la rotonda que hi ha davant la casa on visqué en Bac de Roda, cap dels Miquelets, que es va casar amb la pubilla d’aquest mas; segueixo per la pista de quitrà que surt a la seva dreta, que travessa les Planes del Coll i s’arriba a sant Miquel de la Guàrdia i la urbanització el Vicenç.
Aquí es troben els senyals del GR-210 que porten a vorejar el riu, passant primer per la font dels Enamorats, per rescloses, desaigües de les depuradores, captacions d’aigua per l’aixeta, refugi de pescadors...on trobo una brigada de treballadors forestals que netegen les ribes del Ter de la brossa acumulada de la darrera llevantada...

Un centenar de metres després de la resclosa de Malars, es troba un indicador que marca l’inici del Camí dels Pous, trobant primer la casa comporta que recollia l’aigua sobrera de la resclosa se Malars per canalitzar-la cap la fàbrica de l’Obra; el canal va cobert la major part del recorregut, trobant molts “pous” damunt seu, que son estructures elevades prop d’un metre, algunes de rodones i d’altres quadrades, amb reixat a la part superior per evitar caigudes d’animals i persones.

La seva funció, crec, era permetre la sortida d’aire, actuant com a vàlvula d’expansió, per quan hagués una pressió excessiva per la columna d’aigua en les crescudes del riu, que pogueren esberlar el conducte; així mateix, en període d’inundacions, podrien actuar de sobreeixidors per drenar l’aigua.

Arribat a Roda, passo pel passeig vora riu fins el Pont Vell,el travesso i per l’altra riba es passa davant les runes de la fàbrica de la Blava, on el poeta Martí i Pol hi treballar 29 anys com administratiu...per anar a travessar la palanca de la central dels Molins i pujar al meandre espadat l’Esquerda per les escales de davant del mas Samelassa.

El jaciment arqueològic de l’Esquerda està museïtzat de com vivia la tribu ausetana ibèrica des de l'edat del bronze final fins al 1314, amb evidències ibèriques, visigodes, carolíngies i medievals; val la pena fer-hi una bona visita per l’ excavacions, així com també pel proper museu amb les troballes, ubicat a l’antiga caserna de la guàrdia civil, edificada el 1910...

Continuo el 1.800 m. que falten per tornar al punt de sortida, al costat de l’ajuntament de les Masies, per tram urbà.
bílastæði

01 Inici i final

Aparcament al costat de l'ajuntament de les Masies de Roda
River

02 Torrent de la Font de la Teula

Waypoint

03 can Clarinet

Sacred architecture

04 Sant Miquel de la Guardia

Ja surt datada el 1012 depenent de sant Pere de Casserres. Fou restaurada el 1786.
Krossgötum

05 Urb. el Vicenç

A la plaça del jardi del Vicenç, girar a l'esquerra, seguint els senyals del GR.
Waypoint

06 Barraca

Barraca vora riu, mig colgada per la vegetació.
lind

07 Font dels Enamorats

S'hi van fer actuacions de millora al gener de 2019, però actualment ja és veu l'aspecte.
Foss

08 Resclosa de can Rifà

Té uns 80 metres de llargada per 2 d'alçada. Data aproximadament de 1865, amb concessió d'aigües atorgada el 1834.
Waypoint

09 Depuradora de Manlleu

Waypoint

10 Refugi de pescadors

Al meandre de Gelabert es troba aquest refugi de pescadors, per fer el pesatge en dies de concurs o un àpat a la taula rodona i banc circular fet d'obra, amb còdols del riu.
River

11 Resclosa

Petita resclosa esberlada
Waypoint

12 Captació d'aigua del Ter

Estació de bombeig
Waypoint

13 Captació per Osona Sud

Foss

14 Resclosa de Malars

Resclosa de forma recta fins la vora dreta on fa forma corbada, amb alçada d'uns tres metres. Data de 1780.
Upplýsingar

15 Inici del camí dels Pous

Resclosa esberlada, amb entrada a la casa comporta tapada de runa. Aquí hi havia la captació d'aigua pel canal de la fàbrica de l'Obra, d'en Pere Moret, que es va construir entre el 1826 i el 1845.
Waypoint

16 camí dels Pous

Waypoint

17 Pous

Brú

18 Pont Nou de Roda de Ter

Brú

19 Pont Vell

Pont Vell, al costat de l'església barroca de sant Pere.
Sacred architecture

20 Santa Maria del Sòl del Pont

rústir

21 Fàbrica la Blava

Es va construir l'any 1925 i l'empresa va cessar la producció l'any 1999. En aquesta fàbrica va treballar durant 29 anys el poeta Miquel Martí i Pol, en el departament d'administració, fins que l'esclerosi múltiple el va obligar a retirar-se.
lind

22 Font dels Molins

Fou restaurada l'any 1984, situada al costat d'una torrentera, a dia d'avui resta en estat de deixadesa.
Brú

23 Passarel·la del Molins

Al costat de l'edifici hi ha una inscripció: DSI+PO-TS año 1935.
Krossgötum

24 Sender

Travessar la pista, passar sota el filat pels cavalls i enfilar pel sender.
Waypoint

25 Escales

Waypoint

26 Poblat ibèric de l'Esquerda

Waypoint

27 Poblat ibèric de l'Esquerda

Waypoint

28 Poblat ibèric de l'Esquerda

Waypoint

29 Poblat ibèric de l'Esquerda

Safn

30 Museo de l'Esquerda

L''any 2013 el Museu es va traslladar a una nova seu, l'antiga Caserna de la Guàrdia Civil, rehabilitada íntegrament. El desembre de 2019 es va inaugurar l'exposició permanent que permet fer reviure la història d'un dels jaciments arqueològics més importants del país.
Krossgötum

31 Rotonda direcció Manlleu

Athugasemdir

    You can or this trail