Tími  49 mínútur

Hnit 2066

Uploaded 29. mars 2020

Recorded nóvember 2018

-
-
630 m
485 m
0
3,0
6,1
12,11 km

Skoðað 7sinnum, niðurhalað 1 sinni

nálægt Calldetenes, Catalunya (España)

Ruta circular, tranquil•la i planera, fent la Ruta dels Molins, inaugurada el 1994, que ressegueix el torrent de sant Martí, normalment de minso cabal, excepte en època de pluges. Trobarem 6 molins fariners amb les seves rescloses, basses, carcabans, canalitzacions amb les cadiretes per derivar el pas d’aigua, buidadors....així com un reguitzell de palanques de fusta i també de fonts, moltes a la vora del torrent; per veure la de dins l’urbanització d’en Titus cal fer un petit desviament, per després retornar al camí fins el parc de les 7 fonts i la darrera que es troba es la d’en Pau, a la pujada del castell de Bellpuig.

Començo la caminada a la rodona que es troba d’entrada a Calldetenes, venint de l’eix Transversal C-25 per la sortida 187, seguint els indicadors que es van trobant, junt amb la munió de plafons explicatius molt elaborats, al llarg de tota la passejada, fins arribar al parc de les 7 fonts, indret amb moltes curiositats per visitar, per després travessar la carretera a Vilalleons i pujar a les runes del castell de Bellpuig.

Des del castell es continua pel camí de la Carena, que surt planer coincidint amb el GR-2 que va a Puiglagulla, i a l’alçada de Sobre-roca, es gira a la dreta per baixar en direcció a la carretera a Vilalleons, on fent un petit desviament podem visitar les restes de l’hangar de la Carrera, on muntaven els bombarders Tupolev SB-2 Katiuska, de fabricació russa, pel proper aeròdrom republicà, en temps de la guerra incivil..

Es continua passant pel pont sobre l’eix transversal i seguir per la carretera a santa Eugenia de Berga, que comença davant el mas la Riereta, fent pista fins la capella de sant Marc; aquí comença un camí per tarteres de pissarra que acondueix cap el torrent de sant Marc, amb opció d’anar a veure “la petita cova de la bruixa”, per continuar per la vora de Calldetenes a passar per la Bassa del Blanqueig i finalitzar la volta.

Per si us interessa fer-la una mica més llarga, visitant algunes antigues instal·lacions de l'aeròdrom republicà de Vilatorta, podeu veure;

Ruta dels Molins de Calldetenes i part de l'antic Aeròdrom de Vilatorta

Aquesta altra també és propera:

Voltants de l' antic Aeròdrom del Pla de la Quintana
bílastæði

1 Inici

A la primera rotonda que es troba, de la variant de Calldetenes N-141, venint de l'Eix -Transversal C-25.
Upplýsingar

2 Pal indicador

Continuar per la pista de la dreta.
Waypoint

3 Molí del Pujol

El molí del Pujol, amb el carcabà mig tapat pels matolls. El carcabà tenia tres rodets que feien girar tres jocs de moles
Brú

4 palanca de fusta

Travessem el torrent per la palanca i continuem per la banda esquerra del torrent.
Waypoint

5 Cadireta

Cadireta del molí del Pujol, davant de can Vinyets, a prop del pont de les Eres.
lind

6 Font de la Gana

Cal travessar per les passeres per apropar-si. L’aigua s’escorre pels beis de la roca i costa molt de recollir-la. Se n’havia de tenir moltes ganes per beure d’aquesta aigua, deia la gent d’abans.
lind

7 Font de les Eres

Hi raja aigua de la mina de la Frontera.
Waypoint

8 Molí de la Frontera

Es troba al costat dret del camí. Una de les moles té el riscle que data de 1948. Fa uns trenta anys que ha deixat de funcionar.
Foss

9 Sedimentador i pou

SEDIMENTADOR: són dos dipòsits on es deixava reposar aigua del rec i es sedimenten la sorra i el carbó. L’aigua decantada s’utilitzava a la casa del Molí de la Frontera. POU: es troba sota la resclosa. És el començament de la mina d’aigua de la Frontera i serveix de registre.
Waypoint

10 Molí de Rosanas

A tocar la C-25 (eix transversal) trobem el molí de Rosanas, amb referències del mateix d'abans del 1650.
Waypoint

11 Cadireta de Rosanas

Cadireta doble que regula l’aigua cap al rec de Rosanas o cap al torrent.
Brú

12 Pont al gual de la Calvaria

D'aquí vaig pujar al voral de la carretera BV-5201 per anar a sant Martí de Riudeperes, però també si va seguint el camí del torrent.
Sacred architecture

13 sant Martí de Riudeperes

Waypoint

14 Moli de la Calvaria

Estava documentat al 1236 i va funcionar fins el 1980, sent restaurat per fer de museu. A la porta de l'habitatge s'hi llegeix la inscripció JHS MORT CALVARI ELS D'ASI RECORDI. 1596.
lind

15 Font de sant Martí

Waypoint

16 Cadireta i mina.

Cadireta de la Calvaria i mina d'aigua
Waypoint

17 Molí del Nadal

Molí del Nadal, que estava sota el domini de la casa Alta-riba, que a finals del segle XIX encara el conservava entre les seves propietats. L'habitatge està totalment modificat i és difícil trobar-hi restes de l'antic molí.
Waypoint

18 can Sellarès

Aquí m'he desviat de la ruta, per visitar el proper refugi de la font del Vern, situat a l'extrem est de l'antic aeròdrom republicà de Vilatorta.
Waypoint

19 Refugi a la Font del Vern

La Ruta de l’Aeròdrom de Vilatorta està formada per les restes de l’antic camp d’aviació, construït el 1938, amb un total de 13 refugis, un hangar i un polvorí. Si no volem desfer camí, tornem a la ruta dels molins, seguint el llindar del camp.
lind

20 Font Vermella

la Font Vermella és una gran mina d'aigua del mas Alta-riba.
Waypoint

21 molí d'Altarriba

Data del segle XIII, però va ser reconstruït posteriorment, derruït per les riades.Era l'únic molí que hi havia sense habitatge. L'obrador es trobava just després del pou de la bassa i a l'interior hi havia només un joc de moles.
Brú

22 Pont d'Altarriba

Desviament de la ruta per visitar la font d'en Titus i tornar per continuar-la.
lind

23 Font d'enTitus

Dins l'urbanització, mig amagada al fons d'un prat, trobem la font en un raconet.
lind

24 Font d'en Pep

Es camina uns 600 metres per un prat paral·lel a l'asfaltat, entremig d'arbres molt alts, fins la font d'en Pep.
lind

25 Font del Cargol

lind

26 Font de sant Fèlix

lind

27 Foto

El parc de les Set Fonts va ser construït per Miquel Pallàs on hi havia la Font Noguera, constava de cinc brocs en el mateix mur actual, els seus orígens es poden remuntar al 1723. Era una zona on les dones del pobles rentaven la roba en dos safareigs. El parc va ser construït el 1933 amb la col•locació de dos brocs més a la Font.
Krossgötum

28 Esquerra

Deixar la carretera i seguir pista de l'esquerra uns 10 metres. Trobarem un camí que s'enfila a ma dreta
lind

29 font d'en Pau

Archaeological site

30 Castell de Bellpuig

El castell de Bellpuig també era anomenat el castell dels Moros i ja era documentat el 1147. Depenia del castell de sant Llorenç dels Munts i es troba situat dalt d'una carena.Al segle XII el poble de Sant Julià passà a domini dels senyors de Bellpuig, fet que provocà que durant els segles XIV i XV s’anomenés també Sant Julià de Bellpuig.
Krossgötum

31 Gir a la dreta

Deixar el camí de la carena i continuar per la pista amb baixada de la dreta.
Waypoint

32 Gir a l'esquerra

Al trobar la carretera, continuar en direcció a Vilalleons.
Waypoint

33 mas la Carrera

Waypoint

34 C-25

Pas pel pont sobre l'eix transversal C-25
Waypoint

35 mas la Riereta

Waypoint

36 mas la Mata

Waypoint

37 mas l'Olmeda

Waypoint

38 can Discorra

Masoveria de planta quadrada construïda damunt un serradet de pedra viva.
Upplýsingar

39 Indicador

Entrada dins propietat privada.
Krossgötum

40 girar a l'esquerra

Continuar per pista de l'esquerra.
Sacred architecture

41 Capella de sant Marc

Es troba documentada des del 1530. Capella situada a 579mts d'altitud damunt un turó de margues blavoses des del qual es divisa tota la plana. S'hi celebra un aplec per Sant Marc el 25 d'abril de cada any.
Hellir

42 La cova de la bruixa

Brú

43 Pontet al Torrental

Upplýsingar

44 Inici del Circuit del Torrental

Sports facility

45 Zona de trial

Lake

46 Bassa del Blanqueig

El nom fa referència a la neteja de pells per curtir, de les adoberies properes. Ara serveix pel rec de les hortes, aprofitant l'aigua d'un brollador derivat del torrent de sant Martí.

Athugasemdir

    You can or this trail