Skoðað 1596sinnum, niðurhalað 71 sinni
nálægt Clariana de Cardener, Catalunya (España)
Ruta circular amb sortida i arribada des de la pensió del Cardener (casa Garrigó). Amb una distància de 13.4 quilòmetres i un desnivell positiu acumulat de 312 metres.
Recorregut de dificultat tècnica fàcil. La major part del recorregut és per pistes forestals.
EN AQUESTA RUTA HI HA LA POSSIBILITAT DE SORTIR DE BUIDA-SACS, RETALLANT LA DISTÀNCIA EN UNS 4 QUILÒMETRES.
Sortirem des de la casa de Garrigó i anirem fins a Buida-sacs per la pista que passa pel camp dels Capellans. Des de Buida-sacs creuarem la carretera de Solsona, passarem per Santa Àgata i seguirem la rasa del Rèvol fins arribar al Rovelló. Aquí deixarem la rasa i pujarem fins el serrat del Jovellar. Seguirem la carena fins trobar un corriol a l’esquerra pel que passa la marxa del Setge i que baixa fins la font de Santa Àgata. Des d’aquí tornarem al punt de sortida pel mateix camí que hem fet d’anada.
En alguns punt trobarem bestiar lliure. No ens fem responsables dels danys, tan personals com materials, que us puguin causar.
Quan passeu alguna porta de filat del bestiar recordeu sempre de tancar-la.
Passarem pel costat de cases que són de propietat privada, si us plau, no entreu a cap lloc sense permís del propietari.
Fons consultades:
Revista Cardona Oberta.
Pàgines web:
paladecoma.com
youtube.com/watch?v=QcfTY_pMZmU
Bílastæði
Pensió Cardener (casa Garrigó).
Pàrquing i punt de sortida.
Gatnamót
Girem a la dreta. Seguim la carretera.
Gatnamót
Girem a l'esquerra. Deixem la carretera. Seguim el GR-3.
Gatnamót
Seguim recte GR-3.
Gatnamót
Seguim a l'esquerra.
Gatnamót
Seguim a l'esquerra.
Gatnamót
Seguim a l'esquerra.
Gatnamót
Girem a l'esquerra. Deixem el GR.
Gatnamót
Girem a la dreta.
Rústir
Ruïnes del mas i molí de Buida-sacs.
El molí és datat dels segles XII o XIII i el mas s’ha trobat documentat al segle XVII, però, segurament que abans ja existia algun tipus de casal sobre el molí. Actualment només es conserva la sala amb l’obrador on hi havia tres moles. Hi ha dues portes d’entrada i una obertura que pujava a les estances del casal a través d’una escala de cargol. Tres petits finestrals de la paret de llevant li proporcionaven una mica de llum natural. El casal que hi havia a sobre va ser desmuntat per aprofitar-ne els carreus, a principis dels anys 80 del segle passat. Al costat del molí encara es conserva una construcció arrodonida que podia haver estat un forn.
Es tracte d’un pont d’esquena d’ase, és a dir, amb doble pendent. Consta de quatre arcades de mig punt. La seva construcció és del segle XII, però, la major part de l’obra va ser refeta durant els segles XVII i XVIII.
Gatnamót
Girem a la dreta. Seguim pel costat del camp.
Gatnamót
Creuem la pista. Seguim recte pel corriol.
Gatnamót
Sortim a la pista. Girem a l'esquerra.
Helgur staður
Església de Santa Àgata. Seguim corriol pel costat de l'absis.
És una església d’estil romànic rural, construïda a finals del segle X. Consta d’una única nau rectangular amb un absis semicircular de planta de ferradura. Encara que la porta actual és al mur sud, originàriament era al mur nord i va ser recuperada per fer més evident l’arc de ferradura escanyat. Al seu interior cal destacar el solemne arc triomfal del presbiteri. Les dues finestres de l’absis són obertes en un sol bloc de pedres. Tot el conjunt va rebre les conseqüències de l’incendi forestal del 1998 i va ser restaurat l’any 1999.
A ponent de l’església, a escassos metres d’aquesta, fins a mitjans dels anys 80 del segle passat, hi havia el mas de Santa Àgata, que ja apareixia citat al segle XVII. Al costat sud de l’església hi ha una tina de vi que encara conserva la coberta.
Gatnamót
Girem a la dreta. Seguim la pista.
Gatnamót
Seguim a l'esquerra.
Gatnamót
Creuem el filat. Seguim a la dreta.
Gatnamót
Girem a la dreta per anar a la font i tornarem enrere.
Girem a la dreta per anar a la Font del Rèvol, tornarem a aquest punt per continuar la ruta pista amunt.
Com a curiositat, d’aquesta font es diu que neix a la província de Barcelona i cau a la de Lleida, ja que la rasa les separa.
A l’altre costat de riera, pocs metres més amunt hi ha les runes del mas del Rèvol.
Hi ha una teoria que diu que el nom del Rèvol prové d’un traç corbat i cargolat que hi ha en una roca de la cinglera que corona l’indret on hi ha la font i la casa del Rèvol i que diu que als homes primitius no els passà desapercebut aquest “rèvol”.
Aquest viver, en el que raja una canonada, servia per regar els horts que hi havia molt a prop i que ara han desaparegut entre la vegetació.
Tré
Pi del Rèvol. (Desaparegut).
-
A la nostra esquerra hi ha una zona coneguda com les Teixoneres, on ara hi ha uns camps. Abans del gran incendi de l’any 1998, hi havia una obaga que destacava per tenir uns pins molt alts i rectes. Entre aquests pins n’hi havia un conegut com el Pi del Rèvol, que sobresortia entre els altres. Amb 35 metres d’alçària i més de 2 metres de volt de canó era considerat el més alt de Catalunya i s’estima que la seva edat era superior als 300 anys. Després de l’incendi es va intentar salvar-lo, però malgrat els esforços realitzats, no es va aconseguir. Sembla que la cicatriu que li havia provocat un llamp a mitjans dels anys 80 del segle passat, va facilitar-ne la seva mort.
El 22 de gener de l’any 2000, el senyor Rafael Garriga, actual propietari de la casa de Palà de Coma, va decidir tallar-lo. Amb l’arbre es van fer taulons i finalment l’any 2006 quan la fusta va ser prou seca per poder treballar-la, amb els quatre primers metres del tronc, en va fer un moble que actualment presideix la sala de la casa de Palà de Coma on també hi guarden un tall cilíndric com a record. D’aquesta manera es va donar una segona vida a aquest arbre històric.
Tot i que l'arbre ja no es pot veure, em cregut interessant donar a conèixer la seva història.
Gatnamót
Creuem el filat. Seguim recte amunt.
Gatnamót
Creuem el filat. Seguim a l'esquerra.
Barraca de vinya feta de pedra seca. Destacar el gruix de les seves parets d'aproximadament un metre d’amplada.
Gatnamót
Girem a l'esquerra.
Gatnamót
Girem a l'esquerra.
Gatnamót
Seguim a la dreta pel costat del camp.
Gatnamót
Girem a la dreta.
Fornleifasvæði
Cista de Palà de Coma.
Les cistes són fosses excavades a terra recobertes pels quatre costats amb lloses de pedra, també cobertes de la mateixa manera. El cos s’hi disposava de costat i arronsat (posició fetal), amb una sèrie d’objectes que li haurien pertangut en vida. En el cas de la cista de Palà de Coma, Serra Vilaró hi va excavar les restes d'un esquelet. L’any 1998-99 les cistes van ser objecte d’una nova intervenció arqueològica per part de l’IREC (Institut de recerques envers la Cultura). Aquest tipus d’enterraments eren típics del Neolític mitjà (3.500 – 2.500 aC).
Actualment podem observar una cista i dues lloses d'una segona cista que va ser destruïda al fer el camp.
Gatnamót
Girem a l'esquerra.
Gatnamót
Continuem recte.
Fallegt útsýni
Vista panoràmica de Cardona i el Castell.
Punt més alt del recorregut amb 635 metres.
Gatnamót
Seguim a la dreta.
Gatnamót
Alerta! Deixem la pista i seguim pel corriol de l'esquerra.
Agafem un tram de corriol de la marxa del Setge fins la font.
Gatnamót
Seguim a l'esquerra.
Gatnamót
Girem a la dreta.
Lind
Font de Santa Àgata.
Tot i que anys enrere molta gent hi venia a buscar aigua, actualment no és tractada i es recomana no beure’n. Sota la font hi ha un forat de planta quadrada ideat per a posar la beguda a refrescar.
Gatnamót
Girem a la dreta.
Gatnamót
Girem a la dreta.
Gatnamót
Girem a la dreta i tornem pel camí d'anada.
Varða
Canal de la central hidroelèctrica de La Llum.
El canal junt amb la resclosa i la central van ser construïts l'any 1907. L'any 1908 ja donaven energia elèctrica a la vila de Cardona.
Emboscat de Cardona 22. feb. 2021
Ég hef fylgt þessari leið staðfest Skoða meira
Upplýsingar
Auðvelt að fylgja
Landslag
Auðvelt
Ruta molt bonica amb grans vistes. recomenable al 100 x 100
Centre Excursionista de Cardona 22. feb. 2021
Gràcies Emboscat de Cardona per la teva valoració. Encantats de que t'hagi agradat.
senderscornella 23. júl. 2021
Ég hef fylgt þessari leið Skoða meira
Upplýsingar
Auðvelt að fylgja
Landslag
Auðvelt
Avui l'hem feta, ben d'hora per esquivar la calor d'estiu. Ruta molt bonica i variada amb grans panoràmiques al nord i sud.
Ens hem distret i la pujada-baixada a Sta. Àgata l'hem feta a l'inrevés, de tornada, potser millor ja que el sender més inclinat millor pujar-lo.
Felicitats Camàlics 👍
Centre Excursionista de Cardona 30. júl. 2021
Gràcies senderscornella pel vostre comentari i valoració, encantats de que us hagi agradat.