Skoðað 3231sinnum, niðurhalað 257 sinni
nálægt Cardona, Catalunya (España)
Recorregut de dificultat tècnica moderada. Tot i que tot el recorregut és transitable, passem per algun corriol que en algun tram és una mica pedregós. També hi ha un pas entre roques una mica estret en el que s’ha d’anar amb precaució.
Sortirem des de Sant Salvador i seguirem la pista de Sorba fins trobar el corriol que puja per l’obaga del Calvari. Seguirem aquest corriol fins arribar a dalt del Serrat, deixarem la casa de Pinell de Ballarà a la nostra esquerra i baixarem com si anéssim a Cal Seuba. Abans d’arribar-hi baixarem cap a la dreta per una pista fins a creuar un torrent. Remuntarem el torrent fins a trobar la carretera de Gargallà. La creuarem i pujarem fins a Sant Miquel de Sorba. Baixarem per l’obaga fins a Sorba i agafarem un corriol que segueix per l’esquerra de la riera de l’Aigua d’Ora fins arribar al molí Nou. Creuarem la riera pel pas de la Biga i tornarem fins el lloc d’inici per la pista de Sorba.
En alguns punt trobarem bestiar lliure. No ens fem responsables dels danys, tan personals com materials, que us puguin causar.
Quan passeu alguna porta de filat del bestiar recordeu sempre de tancar-la.
Passarem pel costat de cases que són de propietat privada, si ús plau, no entreu a cap lloc sense permís del propietari.
En aquesta ruta hi ha un pas molt estret entre unes roques de grans dimensions. La primera part, que és la més complicada, es pot evitar amb una petita variant.
Fons consultades:
Revista Cardona Oberta.
Pàgines web:
http://invarque.cultura.gencat.cat
http://invarquit.cultura.gencat.cat
Bílastæði
Pont de Sant Salvador. Sortida/arribada
Helgur staður
Capella de Sant Salvador.
Ja apareix en un document de l’any 993 que fa referència a l’existència d’un convent de monjos en aquest lloc. En un altre document de l’any 1296 surt citat el nom de la capella dedicada a sant Salvador.
La capella va patir diverses modificacions segons es llegeix sobre la porta d’entrada, l’any 1858. Darrere l’altar hi ha la imatge de sant Salvador (Jesucrist, com a salvador de la humanitat) pintada en un quadre gran.
La data més antiga que hem trobat sobre aquesta propietat és de l’any 1529. El seu nom es deu al fet que la gran sala que hi ha a dins la casa, en alguna època, s’havia utilitzat com a lloc per a recaptar impostos.
És tracta d’una creu de ferro, senzilla, col·locada sobre un monòlit de pedra que necessita ser consolidat. A la part superior, encara que molt poc perceptible, s’hi llegeix la paraula Sala. Anys enrere, en un tros de la creu trobat a terra es podia llegir la data de 1769. L’existència de la creu ens fa suposar que en aquest lloc, antigament, hi havia una cruïlla de camins.
Gatnamót
Girem a l'esquerra.
Gatnamót
Seguim a la dreta.
Al costat de les ruïnes de la casa hi ha les restes d'una tina molt embrossada. Si mirem enrere podrem gaudir d'unes magnifiques vistes.
Gatnamót
Girem a la dreta.
Gatnamót
Girem a l'esquerra. Deixem la pista principal.
Gatnamót
Seguim a la dreta.
Gatnamót
Girem a la dreta.
Gatnamót
Girem a l'esquerra.
Gatnamót
Creuem carretera. Seguim recte cap el corriol i girem a l'esquerra.
Gatnamót
Girem a l'esquerra.
Fornleifasvæði
Oratori rupestre de Sant Miquel de Sorba.
També conegut com Eremitori de Can Soldevila. Es tracta d’un oratori rupestre excavat sobre una roca gres en forma de visera o balma. Està delimitada per un àmbit rectangular molt erosionat que actualment només s’insinua. A la part superior esquerra d’aquest àmbit pot llegir-se un epígraf en baix relleu format per quatre lletres capitals CRIS que constitueixen l’inici d’una inscripció epigràfica perduda pel desgast de la roca. Sobre la roca, damunt la fornícula, es conserven dos conjunts de tres forats disposats en forma de triangle.
Se li atribueix un origen tardo-romà, segles III-V dC.
Gatnamót
Seguim recte fins l'església i tornem.
Fornleifasvæði
Jaciment arqueològic de Sant Miquel de Sorba.
Aquest jaciment va tenir un primer període de campanyes d'excavació als anys 20 fetes per Mossèn Serra i Vilaró, que en van excavar pràcticament la totalitat de la potència arqueològica. Més tard, a partir del 2010, es reprenen les excavacions per part del Centre d'Estudis Lacetans. La funcionalitat atorgada a l'assentament varia depenent del període cronològic en què és ocupat. Es coneix un primer moment d'ús del jaciment durant l'ibèric ple (segles IV i III aC) al qual pertanyen la majoria de sitges excavades als anys 20. És per l'abundància d'aquestes estructures que s'ha determinat el lloc com a punt d'emmagatzematge de cereals per ser comercialitzats amb els cartaginesos (en un primer moment) i amb els romans (posteriorment). La segona fase d'ocupació del jaciment es determina com a iber-romana perquè es detecta material republicà en l'amortització de les sitges. Malgrat això, la reducció significativa del nombre d'aquestes estructures i la presència d'una cisterna comunitària de caràcter monumental, permet pensar en un ús de l'espai com a refugi de tropes militars, que utilitzaven l'enclavament com a lloc de control de l'economia i del territori. L'última fase del jaciment correspon a l'època imperial (primer quart del segle I i inicis del segle II dC), és de curta durada i deixa escasses estructures excavades per Serra i Vilaró, cosa que ha reduït les possibilitats de determinar-ne la funcionalitat.
Helgur staður
Església de Sant Miquel de Sorba.
És una església petita d'una sola nau rectangular amb un absis rectangular a llevant. Al mur de l'absis hi ha una petita finestra de doble esqueixada. La porta original estava situada al mur de migjorn on encara s'hi veuen vestigis, però en època moderna se'n practicà una de nova al mur de ponent, on hi figura la data de 1810. Aquest mur fou reforçat amb dos contraforts, possiblement construïts en el moment d'obrir la porta moderna i el campanar d'espadanya. L'absis és de proporcions massisses, de planta rectangular i més baix i estret que la nau. L'interior és totalment enguixat i cobert amb volta de canó. Separant la nau de l'absis trobem un arc triomfal. El parament és de pedra irregular i la coberta, a dues aigües de teula àrab.
Gatnamót
Seguim recte. Passem el filat.
Gatnamót
Girem a la dreta al pou de glaç i tornem.
Rústir
Pou de glaç de Sorba.
Desconeixem la cronologia exacta d'aquest pou de gel, tot i que per paral•lelismes a zones properes podem aventurar que s'utilitzaria entre els segles XVI i principis del XX. Està construït en un lloc humit i obac, a prop d'un corrent d'aigua (riera de l'Aigua d'Ora). El gel que s'extreia d'aquest pou es comercialitzava principalment a Cardona. Es tracta d'una estructura d'uns 10 m de diàmetre construïda aprofitant un desnivell del terreny. Forma un pou amb les parets interiors de pedra molt ben alineades, formant un espai circular cobert amb una cúpula semiesfèrica de pedra. L’accés a l'interior es realitza a través d'un forat obert a la part superior de l'estructura. S'accedia a l'interior amb una escala de fusta que actualment no existeix.
Degut a la construcció de la carretera de Sorba, es va malmetre la paret de tramuntana, que ha quedat penjada sobre la carretera, tot i que no s'ha espatllat l'estructura interna.
Helgur staður
Santa Maria de Sorba. Passat el pont girem a la dreta.
És tracta d’un conjunt religiós, construït en diferents etapes. Destaca el “martyrium”, una antiga construcció funerària circular del segle VI que hom ha identificat amb la suposada tomba de Sant Eudald, les relíquies del qual foren traslladades al monestir de Ripoll cap al 978. L'edifici primigeni és romànic, però, l’església actual és del segle XVII. Al costat d'aquest, trobem una torre-campanar del segle XIX de planta quadrada i cos superior poligonal rematada amb barana de balustres. Té una entrada allindada amb un fals frontó triangular on hi figura una inscripció amb data de 1685.
Tré
Roureda de l'antic camí ramader.
El primers 800 metres eren part de l'antic camí ramader que anava de Gargallà fins a Sorba passant per la riera de Gargallà i per la Cabana.
Gatnamót
Girem a la dreta.
Fornleifasvæði
Cista del Pla de la Pinassa.
Es tracta d’una cista aixecada en pedra de marès que conserva, tot i que desplaçades del seu lloc, la totalitat de les lloses que la conformaven, tot i que La llosa de cobertura, de notables dimensions, es troba partida en dos, fragmentada aproximadament per la meitat.
La primera notícia sobre aquest monument prové de Mossèn Serra i Vilaró, el qual, l’any 1927 n’efectuà un estudi, però la sepultura ja es trobava excavada en el moment de la seva intervenció.
Gatnamót
Girem a la dreta.
Gatnamót
Girem a l'esquerra. Passem el filat.
Aquí podem triar seguir recte i després gira a la dreta per baixar per unes roques, o girar a la dreta per anar pel costat de la riera i passar per un pas estret entremig d'unes grans roques.
La segona opció és una mica més complicada (veure fotos).
Á
Dolls de l'Aigua d'Ora.
Lloc on l’erosió de l’aigua ha fet en la roca petites bassetes i formes ben curioses.
Varða
Balma esllavissada de cal Pebrots .
Podem veure els grans blocs de pedra de l'esllavissada de la balma de cal Pebrots. En el pla que hi ha a la part de sobra la balma hi podem trobar, les ruïnes de la casa de cal Pebrots que dona nom a la balma.
Un lloc on a l’estiu sempre hi ha gent banyant-se.
Gatnamót
Girem a la dreta i després a l'esquerra.
Gatnamót
Seguim a la dreta.
A l’altra banda de riera hi ha el molí Nou, amb els seus 4 carcabans. El seu origen és medieval i al llarg de la seva existència ha tingut els diferents usos: 3 molins fariners, molina, molí escairador, molí d’oli i productor d’electricitat. Per la part de dalt hi ha una bassa que li dona un encant especial al lloc. En un extrem de la bassa, hi havia hagut una molina que funcionava amb una roda de calaixos.
Els molins, durant molt segles, han estat bàsics per a l’alimentació humana. La major part dels molins de farina d’aquestes contrades ja existien a l’alta edat mitjana. Només dins el municipi de Cardona hi ha documentats una desena de molins.
Darrera nostre tenim el Refugi, una casa del segle XIX mig enrunada.
El nom li ve de la passera de formigó que hi ha per travessar la riera. A l'estiu el lloc convida a fer-hi un bany.
Gatnamót
Girem a l'esquerra.
Gatnamót
Continuem recte. A l'esquerra Font Puda (25 m.)
A l'esquerra hi ha un petit corriol que baixa fins la riera. Allà, a sota el camí, hi ha la font Puda. El seu nom és degut al seu contingut en sulfurs que li confereixen poders curatius. Diuen que va molt bé per als ronyons i per a la pell. A sobre la font hi ha una pedra que diu: 1996 Font Puda.
Durant molts anys la gent del voltant venia a omplir garrafes d’aigua, però actualment no és recomanable el seu consum ja que l’aigua no és tractada.
figater2007 13. mar. 2021
Ég hef fylgt þessari leið staðfest Skoða meira
Upplýsingar
Auðvelt að fylgja
Landslag
Miðlungs
Molt bona ruta, gràcies per la feina que feu!!
Centre Excursionista de Cardona 13. mar. 2021
Gràcies figater2007 per la valoració i gràcies a vosaltres per fer-les. Si les gaudiu, per nosaltres és un plaer traballar-hi.
Salvador Campos Dam 14. mar. 2021
Ég hef fylgt þessari leið staðfest Skoða meira
Upplýsingar
Auðvelt að fylgja
Landslag
Miðlungs
Fantàstica ruta per camins i corriols diferents dels que coneixem. Bona feina!
Centre Excursionista de Cardona 14. mar. 2021
Gràcies Salvador per la teva valoració, encantats de que t'hagi agradat.
Montserrat Garriga 14. mar. 2021
Ég hef fylgt þessari leið Skoða meira
Upplýsingar
Auðvelt að fylgja
Landslag
Miðlungs
Hem descobert un nou camí per arribar a Sorba seguint el curs de l'Aigua d'Ora molt atractiu i amb indrets desconeguts com el pas entre grans blocs de pedra. Gràcies per la bona feina q feu!
Centre Excursionista de Cardona 14. mar. 2021
Moltes gràcies Montserrat, si a vosaltres us agraden les rutes, per nosaltres és un plaer fer la feina.
Heu trobat complicat el pas entre les roques, al teu parer cal posar-hi ajudes?
Montserrat Garriga 14. mar. 2021
Crec q no cal. Es passa bé anant amb compte.
Centre Excursionista de Cardona 14. mar. 2021
Molt bé Montserrat, gràcies.
Vicenç 05 17. mar. 2021
Ég hef fylgt þessari leið staðfest Skoða meira
Upplýsingar
Auðvelt að fylgja
Landslag
Miðlungs
Molt bona ruta!
Centre Excursionista de Cardona 17. mar. 2021
Gràcies Vicenç 05 per la teva valoració. Encantats de que t'hagi agradat.
bttcardona 18. mar. 2021
Ég hef fylgt þessari leið staðfest Skoða meira
Upplýsingar
Auðvelt að fylgja
Landslag
Miðlungs
Ruta variada per zona de bosc, jaciments arqueològics, capelles i esglésies. Tornada espectacular per la riba de l'Aigua d'Ora. Molt recomanable
Centre Excursionista de Cardona 18. mar. 2021
Gràcies bttcardona per la teva valoració, encantats de que t'hagi agradat.
lluis77 18. mar. 2021
Ég hef fylgt þessari leið staðfest Skoða meira
Upplýsingar
Auðvelt að fylgja
Landslag
Auðvelt
Molt bonaaaaa rutaaa! I sense perdua , merci per la ruta
Centre Excursionista de Cardona 18. mar. 2021
Gràcies lluis77 per la teva valoració, un plaer fer rutes i que us agradin.
montserrat ribalta costa 21. mar. 2021
Ég hef fylgt þessari leið staðfest Skoða meira
Upplýsingar
Auðvelt að fylgja
Landslag
Miðlungs
Molt xula! Es passa per llocs impressionants!
Centre Excursionista de Cardona 21. mar. 2021
Gràcies Montserrat per la teva valoració, encantats de que t'hagi agradat
buletaire22Josep Maria 21. mar. 2021
Ég hef fylgt þessari leið staðfest Skoða meira
Upplýsingar
Auðvelt að fylgja
Landslag
Miðlungs
Molt bona sortida. Apte per tothom , bon paisatge, corriols, patrimoni, aventura i estrategia!!! Que volem més???
Centre Excursionista de Cardona 21. mar. 2021
Gràcies buletaire22Josep Maria per la teva valoració. Un plaer preparar rutes i que les gaudiu.
Jaume Seuba 28. mar. 2021
Ruta molt ben elaborada👍 i apte per gent com jo que no té GPS ja que gràcies a les fotos i bones indicacions es segueix molt bé!
montoriol 28. mar. 2021
Molt bona ruta, molt recomanable la visita a Sant Miquel de Sorba, i el corriol de Sorba al Molí Nou. Moltes gràcies per la ruta!!
Centre Excursionista de Cardona 28. mar. 2021
Gràcies Jaume Seuba pel teu comentari, encantats de que t'hagi agradat. En el cas de les nostres rutes de wikiloc les pots seguir gratuïtament baixant l'aplicació al mòbil.
Centre Excursionista de Cardona 28. mar. 2021
Gràcies montoriol pel teu comentari, encantats de que t'hagi agradat.
Jorditfarras 31. mar. 2021
Ég hef fylgt þessari leið staðfest Skoða meira
Upplýsingar
Auðvelt að fylgja
Landslag
Auðvelt
Molt bona ruta, al meu criteri, de les millors.
Centre Excursionista de Cardona 31. mar. 2021
Gràcies Jorditfarras per la teva valoració, encantats de que t'hagi agradat.
laiamr88 31. mar. 2021
Ég hef fylgt þessari leið Skoða meira
Upplýsingar
Auðvelt að fylgja
Landslag
Miðlungs
Merci per la ruta, he pogut descobrir nous corriolets que desconeixia ☺️ Molt xula!! 👏👏👏
Centre Excursionista de Cardona 31. mar. 2021
Gràcies laiamr88 per la teva valoració, encantats de que t'hagi agradat.
Jotrica 31. mar. 2021
Ég hef fylgt þessari leið staðfest Skoða meira
Upplýsingar
Auðvelt að fylgja
Landslag
Miðlungs
Molt recomanable. Bona feina!
Centre Excursionista de Cardona 31. mar. 2021
Gràcies Jotrica per la teva valoració, encantats de fer feina si vosaltres en gaudiu.
antoninogues 4. apr. 2021
Ég hef fylgt þessari leið Skoða meira
Upplýsingar
Auðvelt að fylgja
Landslag
Auðvelt
Molt bona ruta i Molt maca.
Sóc de Cardona hi he passat per llocs que no havia vist mai
Centre Excursionista de Cardona 4. apr. 2021
Gràcies antoninogues per la teva valoració, encantats de que t'hagi agradat
Monbiker 5. apr. 2021
Hola, volia felicitar-vos i agrair-vos la bona tasca feta , sobretot en la neteja del pas de les roques un pas original. Una bona feina i bona ruta...
Centre Excursionista de Cardona 5. apr. 2021
Moltes gràcies Monbiker pel teu comentari, ens anima molt que gaudiu de les rutes.
senderscornella 14. apr. 2021
Ég hef fylgt þessari leið Skoða meira
Upplýsingar
Auðvelt að fylgja
Landslag
Miðlungs
Hem fet aquesta excursió avui 14 d'abril, el paisatge preciós, però cal que plogui aviat.
El jaciment arqueològic i l'oratori de Sorba mooolt interessants, també hi ha trams de camí superbonics.
El pas aventurer entre roques, cal contorsionar-se per passar 😁. Quan arribes al replà, desprès dels dos passos estrets, t'has de fixar que cal seguir recta i tornar a passar entre roques, tot seguit el camí torna a ser "normal".
Una pregunta si esculls l'opció NO aventurera, el camí de sobre no queda tallat per l'esllavissada de roques?
Felicitats per aquesta ruta tan agradable, les explicacions i la feinada que heu fet netejant el camí. 👏👏
Centre Excursionista de Cardona 14. apr. 2021
Gràcies senderscornella per la valoració i comentaris, encantats de que us hagi agradat, el camí de l'opció no aventurera surt al final del pas entre roques, en el punt on dius que cal estar atents i que passes altre cop entre roques, ja per baixar als dolls, només s'estalvia passar pel pas estret, però val la pena passar-hi.
mgcsuria5 18. apr. 2021
Em fet aquesta ruta avui,ens a agradat molt,només un inconvenient no em trubat
mgcsuria5 18. apr. 2021
No trobat el pou de glaç per lo demés tot bé, gracias centre excursionista de Cardona
Centre Excursionista de Cardona 18. apr. 2021
Gràcies mgcsuria5 pel teu comentari. El pou de glaç està al costat de la ctra. de Sorba, no es veu massa però hi ha un waypoint amb foto que el marca, no si pot entrar, només indiquem on es troba. Tot hi això, encantats de que t'hagi agradat.
Marcel/Starks58 19. apr. 2021
Ég hef fylgt þessari leið Skoða meira
Upplýsingar
Auðvelt að fylgja
Landslag
Miðlungs
Bon dia gent del Centre Excursionista de Cardona
Ahir vam realitzar aquest recurregut, ens va agradar molt, te una mica de tot.... Corriols, pista, i el troç dels Dolls es espectacular
Vaig reconèixer un parell de trams del recurregut del "Setge de Cardona 2019"
Una abraçada desde Súria
Centre Excursionista de Cardona 19. apr. 2021
Gràcies Marcel/Starks58 per la teva valoració, i comentari, per nosaltres és un plaer que t'hagi agradat, ben vist el tram de la Marxa del Setge, a veure si l'any que ve ja la podem tornar a fer amb garanties.
Jaume_63 29. maí 2021
M'ha agradat molt. He descobert llocs que no coneixia. La recomano. Bona feina camàlics!!!
Centre Excursionista de Cardona 29. maí 2021
Gràcies Jaume_63 pel teu comentari.
Emboscat de Cardona 17. jún. 2021
Ruta molt xula i molt refrescant
Emboscat de Cardona 17. jún. 2021
Ég hef fylgt þessari leið staðfest Skoða meira
Upplýsingar
Auðvelt að fylgja
Landslag
Miðlungs
Ruta molt xula i molt refrescant
Centre Excursionista de Cardona 17. jún. 2021
Gràcies Emboscat de Cardona pel teu comentari i valoració.
frruba 4. júl. 2021
Bona tarda gent de camàlics. Felicitats per aquesta ruta. Variada, fresca, entretinguda...que deixa molt bon gust. Com el desnivell és poc i tot en la primera part, la resta es fa plaent, com una passejada. Agraeixo molt les informacions que aporteu. Feu honor a l'esperit excursionista dels orígens, en que es caminava per conèixer el territori, descobrir llocs oblidats i donar valor a la història del país.
Continueu !
frruba 4. júl. 2021
Ég hef fylgt þessari leið Skoða meira
Upplýsingar
Auðvelt að fylgja
Landslag
Auðvelt
Ja he fet el comentari
Centre Excursionista de Cardona 4. júl. 2021
Gràcies frruba pel teu comentari i valoració, un plaer.
Esteve Caballol 14. sep. 2021
Simplement espectacular.
Itinerari exigent a l'inici, i molt atractiu per la combinació de pista estreta i corriol.
Dona vida i emoció el pas entre roques.
Tota ella en sí una aventura per la natura.
Centre Excursionista de Cardona 14. sep. 2021
Gràcies Esteve Caballol pel teu comentari, un plaer que l'hagis gaudit.
Esteve Caballol 14. sep. 2021
Ég hef fylgt þessari leið Skoða meira
Upplýsingar
Auðvelt að fylgja
Landslag
Miðlungs
Valoració tècnica.
Centre Excursionista de Cardona 14. sep. 2021
Gràcies Esteve Caballol per la teva valoració.
Nuritxu 11. des. 2021
Ég hef fylgt þessari leið Skoða meira
Upplýsingar
Auðvelt að fylgja
Landslag
Auðvelt
Gràcies per compartir rutes com aquestes :)
Centre Excursionista de Cardona 11. des. 2021
Gràcies Nuritxu per la teva valoració, un plaer poder-ho compartir