Niðurhal

Heildar hækkun

481 m

Styrkleiki

Miðlungs

niður á móti

481 m

Max elevation

797 m

Trailrank

76 4,7

Min elevation

355 m

Trail type

Loop

Tími

2 klukkustundir 10 mínútur

Hnit

743

Uploaded

17. júní 2016

Recorded

júní 2016
 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
Be the first to clap
3 comments
 
Share
-
-
797 m
355 m
8,47 km

Skoðað 5387sinnum, niðurhalað 268 sinni

nálægt Riells del Fai, Catalunya (España)

TURÓ DE LES ONZE HORES, pujant pel Grau Escaletes i baixant pel Grau del Traver. BARBOT NEGRE i CAU GUILLA. Riells del Fai. Cingles de Bertí - Vall del Tenes (Vallès Oriental).

*********
Atenció!!! El Grau de les Escaletes està PROHIBIT DEL 15 DE GENER AL 15 DE JUNY! Espècies amenaçades. Sanció 100 Eur.

REGULACIÓ D'ACCÉS: Des del desembre de 2018 el Agents Rurals han col.locat rètols de prohibició de pas al corriol del Grau de les Escaletes. Un rètol està davant el DIPÒSIT d'aigua de Riells del Fai i l'altre a prop del TURÓ DE LES 11 HORES.
*********

ACCÉS: Aparquem a prop de l'Església de Riells del Fai.

RECORREGUT (en sentit horari) - Parc infantil.
- Carrer Vall de Ros.
- Rètol esquerra: cap el "Parc de Les Olors".
- C. Font dels Ermots.
- Desviació a la dreta al costat de la tanca del Parc de les Olors (ull , el primer tram d'aquest corriol està tancat per la vegetació). Sortim a la pista forestal "Camí del Turó de les Onze Hores": i continuem cap a l'esquerra, en direcció a la piràmide esglaonada que ens està temptant.

- Pal indicador: girem a la dreta, deixant la pista emportlanada.
- Travessem el Torrent de Puigfred.
- Dipòsit. Inici GRAU D'ESCALETES.
- Balma.
- SALT DE VALLDERRÓS i GORG DE VALLDERRÓS.
- Esquerra a la bifurcació.
- Bifurcació:. A balma esquerra cami a la dreta. Vistes COVA DE VALLDERÓS. Anem Paral.lels al Torrent de Bertí.

- EL BARBOT NEGRE: una meravellosa surgència calcificada, amb espectaculars formacions rocalloses de travertí. El travertí o pedra tosca és una roca porosa que s'ha anat formant a partir de la lenta i contínua deposició, al llarg dels segles, per precipitació del carbonat de calci sobre algues i plantes.

- Lleixa de pedra amb corda, tram aeri: Quasi al final de la pujada, hi ha una lleixa de pedra molt aèria, i ja en breu arribem a tram obert, on hi ha una cruïlla marcada amb una fita i una marca de pintura lila, que hem de seguir avall, a la dreta, fins baixar de nou al torrent, remuntar-lo i de nou una fita, on també trencarem a la dreta.

- Atenció que en uns quatre metres veurem una corda amb nusos que ens ajudarà a progressar en la pujada cap al Turó.

- En breu assolirem el cim del TURÓ DE LES ONZE HORES o CASTELL D'EN BES (666m), (45'), on hi ha una senyera i una bústia, i les vistes sobre el municipi de Riells del Fai són espectaculars. El Turó de les Onze Hores o Castell d'en Bes, de 666m és la punta d'un cingle que, vist des de Riells del Fai, sembla una piràmide esglaonada, ben diferenciada que s'aixeca 350 m per sobre del poble.

- Desviació cap a la carena: Desfem el camí, passant primer per un parell de bons miradors al costat del cim, i seguim per les cingleres.
Enllaç pista forestal. Més enllà veurem a l'esquerra del torrent la masia de El Traver.
Dreta (fita): desviació de la pista forestal per un corriol.

- Inici BALMES DEL TRAVER (amb una llargada de 100 metres x 12 m). quina meravella! Espectacular cinglera! Nota: per continuar el sender entre les Balmes del Taver caldrà grimpar per damunt de grans blocs de pedres despreses, lloc on s'aixoplugaven ramats. Amagatall rera uns grans blocs.
- Enllaç camí GRAU DEL TRAVER, de baixada (empedrat)

-Desviació a la dreta cap el CAU DE LA GUILLA. Recorrem uns 50 metres del ressalt al cingle, i a l'esquerra es troba la cavitat. Baixarem per una corda nuada fins una petita cornisa inferior, on hi ha un passamà d'acer: són uns 18-20 metres per el cingle aeri fins a la boca del CAU DE LA GUILLA, que té forma de pany de clau. Entrada estreta i predomini d'estretors, amb 210 metres de recorregut subterrani. Alçada mitja de 3m x 0,70m ample. És molt estreta i polsosa. Fàcil encallar-se al tram estret de la Recta de la Tribuna, però es pot passar per sobre en oposició. Al final, la sala de la Verge (figureta de La Moreneta i un "duro").

- Reculem fins al GRAUET DEL TRAVER i continuem baixant. A les dues interseccions següents, prendrem el corriol de la dreta. Passem de llarg la desviació del Grauet de Quintanes, indicat amb una fita de pedra, també veurem una balma vermella curiosa de conglomerat. Al fons de la vall s'albira a immensa masia de CAN QUINTANES.

- El camí contunia amb un parell de puja-baixes, fins sortir a una clariana. Ens girem i ohhh... allà està, rera nostre, el TURÓ de les Onze Hores, magnífic, sembla ben bé una piràmide esglaonada!!!. Al seu costat, destaquen el SERRAT DEL MAGRE, el TURÓ DE L'ULLAR i la PLAÇA DE LES BRUIXES. Ara resseguirem la SERRA DE CAN TABOLA, una herbada carena planera. I després el camí segueix en baixada.

- Bifurcació: obviar. Continuar recte i esquerra, al cosat d'un tancat - casa.
- Centre municipal esportiu.
- Església de Riells del Fai. Plaça: Font per refrescar-se, cabina telefònica i bústia.
- Fi de la ruta.

CURIOSITATS:
* CAU DE LA GUILLA: "Cova de 210 m. de recorregut als Cingles de Bertí, en calcàries. Pertany a la comarca del Moianès. Per pocs metres, la cova pertany al terme municipal de Sant Quirze Safaja i no en el de Bigues i Riells com s'havia catalogat fins ara. Descripció: Consta d'una sèrie de galeries estretes, obertes totes elles sobre uns sistemes de diàclasi de direcció predominant N-S i E-O, presentant una secció mitjana de 3,70 metres d'alçada per 0,70 metres d'amplada, excepte en el primer sector on tan sols arriba als 1,70 metres d'alt. En l'últim tram de la cavitat, les dimensions augmenten notablement degut a un procés quimioclàstic originat a expenses de la unió de dues diàclasis que interessen una junta d'estratificació. Durant tot el recorregut de la cavitat es pot observar l'aspecte polsós de les galeries, producte de la descalcificació de les calcàries sorrenques on es troba instal·lada.
Història: Explorada per primer cop el 27 de juliol del 1897 per Norbert Font i Sagué, Francesc i Anton Maspons i Pere Pagès, durant una primera campanya de prospecció espeleològica pel Vallès Oriental, pocs mesos abans de l'històric descens a l'avenc de Can Sadurní. Des de fa molts anys és una cova molt visitada, potser més per excursionistes i curiosos que per espeleòlegs." Font: Espeleoindex.com

* “El TURÓ DE LES ONZE HORES, també anomenat Castell d'en Bes, és un turó de 666 metres d'altitud dels Cingles de Bertí situat als termes municipals de Bigues i Riells, a la comarca delVallès Oriental, i de Sant Quirze Safaja, a la comarca del Moianès. El cim del turó pertany a Sant Quirze Safaja, però part dels vessants nord, oest i sud un cop davallats els cingles són en terme de Bigues i Riells. És a llevant del poble de Riells del Fai, a l'extrem nord del terme biguetà i al del sud-est del de Sant Quirze Safaja. Es troba a l'esquerra del torrent de Llòbrega i deltorrent del Traver, al sud-est i davant del Sot de l'Ullar i a migdia del Salt de Llòbrega i delGorg de les Donzelles ». Viquipèdia

* “El SALT DE LLÒBREGA o SALT DE VALLDERRÓS, és un salt d'aigua del terme municipal de Bigues i Riells, dins del territori del poble de Riells del Fai, al Vallès Oriental. Tanmateix, la part superior del salt és dins del terme de Sant Quirze Safaja, al Moianès. Està situat a l'extrem nord del terme, a la part central. Queda al fons de tot de la vall deltorrent de Llòbrega, enlairat respecte de la major part de la vall d'aquest torrent, al nord del Turó de les Onze Hores i a llevant del Turó de l'Ullar. El forma el torrent del Traver en saltar la cinglera superior dels Cingles de Bertí, i en atènyer el fons de la vall forma el Gorg de les Donzelles. Una llegenda popular relaciona el gorg i el salt d'aigua amb la presència de dames d'aigua, personatge de l'imaginari popular català que poden ser benèfiques o malèfiques, segons com se les tracti.” Viquipèdia.

* 26 de desembre de 2018: SENYALITZEN LA PROHIBICIÓ D'ACCÉS A CORRIOLS DE RIELLS PROPERS AL PUNT DE CRIA DE L'ÀLIGA CUABARRADA

Els Agents Rurals han col·locat quatre indicadors que recorden la prohibició de passar pels corriols que travessen la zona de nidificació de cria de l'àliga cuabarrada o perdiguera als cingles de Bertí. És en un sector al voltant del Turó de les Onze Hores, situat entre els termes de Bigues i Riells i Sant Quirze Safaja. La prohibició, que té per objectiu ajudar a assegurar la cria d'aquesta espècie protegida i amenaçada, és efectiva a partir de finals d'aquest mes de gener, quan comença el període de reproducció. A tot Catalunya, hi ha nidificant només 79 parelles de cuabarrada. "Les tenim molt controlades i en fem un seguiment", comenta Enric Mayà, cap dels Agents Rurals al Vallès Oriental.

"El sector de cria s'ha de preservar màxim", assegura Mayà, que recorda que la zona de nidificació és dins d'un espai d'interès natural (EIN) protegit per 1a Generalitat i que hi ha una sentència judicial que ja deia "que s'havia de prohibir l'accés als camins que passen pel sector on cria". Per la zona, hi passa un sender GR que és força freqüentat per excursionistes perquè és una de les vies d'accés més senzilles als cingles. La prohibició afecta un àmbit ample perquè aquesta espècie no cria sempre al mateix niu. "Quan s'acosta la temporada de cria la femella comença a fer aportacions de materials per mantenir tres o quatre nius diferents i, després, acaba triant-ne un", comenta Mayà, que recorda que la perdiguera és "una espècie molt emblemàtica". 
http://cinglesdeberti.blogspot.com/2019/01/senyalitzen-la-prohibicio-dacces.html?m=1

- Agents Rurals@agentsruralscat:
Hem instal·lat dos senyals de restricció de pas als dos corriols d'entrada a la zona crítica de reproducció d'aus rapinyaires dins de l'EIN Cingles de Bertí, en el marc de la regulació establerta al seu Pla director @territoricat. "En la temporada passada, va fallar la posta. "No sabem exactament per què", comenta Mayà, que apunta que "la femella era nova", però també admet que hi van poder tenir influència pertorbacions que es van detectar: presència de parapentistes ha un punt d'enlairament tradicional a Sant Feliu, fora de l'àmbit de l'EIN— i de vols d'helicòpter. En tots dos casos, els Agents Rurals van fer gestions per reconduir aquesta situació res que és prohibit pas per la zona. Enguany, estaran atents que no es tor a produir fets. També vetllaran perquè es mantinguin els cartells que recorden la prohibició de pas perquè els caminaires la respectin." (Font: El 9 Nou).
Almenningsgarður

RIELLS DEL FAI. Parc infantil

Parc inf
Varða

Desviació: dreta, abans Parc de les Olors (ull: primer tram tancat vegetació)

Desv dreta abans oarc olors
Varða

Pal indicador: deixem pista emportlandada

Pal ind deixiexem pista emportlandada
Varða

Dipòsit. Inici Grau Escaletes. ATENCIÓ: RESTRICCIÓ PAS!!!

Diposit
Varða

Balma

Balma
Foss

SALT DE VALLDERRÓS i gorg

Salt v.
Varða

Bifurcació: el grau continua a la dreta

Bif. A balma esq cami a la dreta
Varða

El BARBOT NEGRE

BARBOT NEGRE
Varða

Lleixa de pedra amb corda. Tram més aeri

Lleixa d pedra amb corda?
Varða

Ull: bifurcació a la dreta (fita)

Ull bif dreta (fita)
Varða

Dreta cap el caminet perpendicular (corda està a l'esquerra)

Dera al caminet perpend i esq corda
Toppur

TURÓ DE LES ONZE HORES o TURÓ D'EN BES

Turo 12 h (45')
Varða

Desviació a la carena

Desv carena
Fallegt útsýni

Vistes a la Masia El Traver, a l'esquerra del Torrent

Esb es veu casa a l'esq del torrent
Varða

Dreta: Ens desviem de la pista forestal

Desv cami percorriol
Varða

Inici BALMES DEL TRAVER

Inici balmes t
Varða

Amagatall

Amagatall
Varða

Enllac camí GRAU DEL TRAVER (empedrat)

Enllac cami grau del traver (empefrat)
Varða

Desviació al Cau de la Guilla

Desv cau guilla
Varða

Esquerra: baixada a la cornisa

Desv cau
Varða

Baixada a la cornisa: corda i cable acer

Hellir

CAU DE LA GUILLA

Cau de la guilla
Varða

Corda i cable acer cingle aeri

1r corfa o ds 18-20m de cable acer cingle aeri
Varða

Dreta

Drera
Varða

Balma vermella

Balma verm
Varða

Clariana. INICI SERRA CAN TABOLA. Vista al Turo 11 Hores rera nostre

Clariana. Vista al turo 11 ulkar etc rera nostre
Varða

Bifurcació: Continuar esquerra, seguint la tanca

Bif obviar. Cont recte esq
Varða

Centre mpal esportiu

Centre mpal esportiu
Lind

Plaça: Font, cabina telefònica i bústia

Fint cabina i bustia

3 comments

 • mynd af rsallasalarcon

  rsallasalarcon 11. mar. 2018

  I have followed this trail  staðfest  View more

  Sandra ...molt bé les teves rutes...Gràcies per compartir..

 • mynd af Sandra ole

  Sandra ole 11. mar. 2018

  Hola!!! Celebro que t'hagi agradat la ruta, racons preciosos. Gràcies per la valoració.

 • mynd af Kiko Javier

  Kiko Javier 13. maí 2018

  I have followed this trail  View more

  Muy detallado. GRACIAS.

You can or this trail