Moving time  6 klukkustundir 16 mínútur

Tími  8 klukkustundir 50 mínútur

Hnit 11134

Uploaded 22. september 2018

Recorded september 2018

-
-
1.283 m
808 m
0
7,1
14
28,34 km

Skoðað 147sinnum, niðurhalað 2 sinni

nálægt Vistabella del Maestrazgo, Valencia (España)

Iniciem la ruta circular al Santuari de l’Estrella des de la plaça de l’església., eixim a la carretera cap a ma dreta i al poc prenem el camí de l’esquerre que és també del GR-7.
Avancem per un camí entre marges de pedra en sec i alguna caseta circular. En dos kilòmetres arribem a la Masia de Mossèn Joan i uns 200 metre més enllà al Mas Vell. Pocs metres més avant deixem les senyal de GR i seguim per dins d’un barranquet que avança entre camps de conreu i pastures retallant el camí cap a la muntanya del Tossal d’Escalamunda.
A uns 5 km de l’inici apleguem a la Masia de la Torre Martínez on acaba el camí i remuntem per un antic camí assegador entre murets de pedra que entra dins de la pinada y ens porta a un collat amb vegetació escassa, on girarem a la dreta per buscar el punt més alt del Tossal d’Escalamunda vèrtex geodèsic a 1288 m.
Retornem al camí que havíem deixat i seguim baixant entre camps amb ginebres espectaculars. En els dos següents encreuaments de camins seguim per l’esquerre i el tercer a la dreta que ens porta a un camí més ample el qual travessem i uns metres més avant girem a l’esquerre a buscar el Corral de les Pessetes on trobem les marques del sender local que va de Vistabella a l’Estrella, el qual ja no deixarem de seguir. El camí entra en la vall del riu Montlleó el deixem i comencem a baixar per senda i travessem el llit sec del riu per aplegar a l’Aldea de l’estrella.

Santuari de l’Estrella encara que pertany a Mosqueruela, municipi de Terol, on li diuen “La Villeta”; està molt lligada a Vistabella del Maestrat. Els orígens de l’Estrella es remunten al segle XIV i es relacionen amb el Castell del Mallo: després del seu desmantellament es pobla un petit llogaret en el marge esquerre del riu Montlleó. La finalitat del poblat sembla ser el cultiu de vinya. El culte marià que es va desenvolupar a l’Estrella durant el segle XVII es reflecteix en diversos fets. El 1647 el Papa Inocenci X concedeix indulgències a la Confraria de l’Estrella. El 1673 mossèn Domingo Monforte institueix una capellania laïcal a l’Estrella.
Els pelegrinatges comencen a desenvolupar-se. Des del 1720 fins al 1731 es produeix la reconstrucció del santuari i també es va construir un alberg: la casa Vella. El 1738 construeix una nova hostatgeria, la casa Nova, que al costat del santuari completa la plaça de la Villeta.
L’Església actual té una planta de tres naus. La nau principal es cobreix amb voltes de canó amb llunetes mentre que les laterals ho fan amb casquets esfèrics. A la banda dreta del santuari es conserven restes d’algunes cases, desaparegudes l’any 1883, a causa d’una pluja torrencial que va arrastrar pedres i tot el que va trobar al seu pas. En aquest fatídic succés van desaparèixer 17 cases i van morir 26 persones. Anteriorment eren dues les romeries que s’efectuaven al santuari de l’Estrella, un d’ells es feia el primer diumenge de maig i és l’únic que es manté, encara que ara ha passat del primer diumenge a l’últim. L’altra era la de Sant Martí o del Patrocini de la Verge, que es feia el mes de novembre.

Eixim per un camí que passa per dalt de la font i llavador, que paral·lel al riu passant per davant d’una creu del terme i un minúscul cementeri. Es torna a creuar el riu i en la bifurcació prenem el camí de l’esquerre que comença remuntar passant per davant de la Masia de Tormegal i més avant troben la Font de Dalt, i seguim pujant fins que després de més de tres kilòmetres de dura pujada eixim del clot que ha erosionat el riu.
Ara ja de nou entre camps de pastures tancats amb murs de pedra en ser anem avançant seguint les marques del sender cap a Vistabella del Maestrat on arribem després de més de 28 km de ruta.
Atenció a causa del funcionament defectuós del GPS, poden trobar-se línies rectes causades per la pèrdua parcial del senyal o puntes estranyes que no són reals, per tant cal anar amb una poca precaució al seguir la ruta.
Si utilitzes el track, t’agrairia que feres una valoració de la seua utilitat.

========================================================================
Iniciamos la ruta circular al Santuario de la Estrella desde la plaza de la iglesia, salimos a la carretera hacia la derecha y al poco tomamos el camino de la izquierda que es también del GR-7.
Avanzamos por un camino entre márgenes de piedra en seco y alguna caseta circular. En dos kilómetros llegamos a la Masía de Mosen Joan y unos 200 metros más allá al Mas Vell. Pocos metros más adelante dejamos las marcas de GR y seguimos por dentro de un barranquito que avanza entre campos de cultivo y pastos recortando el camino hacia la montaña del Tossal de Escalamunda.
A unos 5 km del inicio reunimos a la Masía de la Torre Martínez donde acaba el camino y remontamos por un antiguo camino azagador entre muritos de piedra que entra dentro de la pinada y nos lleva a un collado con vegetación escasa, donde giraremos a la derecha para buscar el punto más alto del Tossal de Escalamunda vértice geodésico a 1288 m.
Devolvemos al camino que habíamos dejado y seguimos bajando entre campos con enebros espectaculares. En los dos siguientes cruces de caminos seguimos por el lado izquierdo y el tercero a la derecha que nos lleva a un camino más ancho el cual atravesamos y unos metros más adelante giramos a la izquierda a buscar el Corral de las Pesetas donde encontramos las marcas del sendero local que va de Vistabella a la Estrella, el cual ya no dejaremos de seguir. El camino entra en el valle del río Montlleó lo dejamos y empezamos a bajar por senda y atravesamos el lecho seco del río para reunir en l'Aldea de la estrella.

Santuario de la Estrella aunque pertenece a Mosqueruela, municipio de Teruel, donde le dicen “La Villeta”; está muy ligada en Vistabella del Maestrazgo. Los orígenes de la Estrella se remontan en el siglo XIV y se relacionan con el Castell del Mallo: después de su desmantelamiento se puebla una pequeña aldea en el margen izquierdo del río Montlleó. La finalidad del poblado parece ser el cultivo de viña. El culto mariano que se desarrolló a la Estrella durante el siglo XVII se refleja en varios hechos. El 1647 el Papa Inocencio X concede indulgencias a la Cofradía de la Estrella. El 1673 padre Domingo Monforte instituye una capellanía laica en la Estrella.
Los peregrinajes empiezan a desarrollarse. Desde el 1720 hasta el 1731 se produce la reconstrucción del santuario y también se construyó un albergue: la casa Vieja. El 1738 construye una nueva hostería, la casa Nueva, que junto al santuario completa la plaza de la Villeta.
La Iglesia actual tiene una planta de tres naves. La nave principal se cubre con vueltas de cañón con lunetos mientras que las laterales lo hacen con casquetes esféricos. A la banda derecha del santuario se conservan restos de algunas casas, desaparecidas en 1883, a causa de una lluvia torrencial que va arrastrar piedras y todo el que encontró a su paso. En este fatídico suceso desaparecieron 17 casas y murieron 26 personas. Anteriormente eran dos las romerías que se efectuaban al santuario de la Estrella, uno de ellos se hacía el primer domingo de mayo y es el único que se mantiene, aunque ahora ha pasado del primer domingo al último. La otra era la de San Martín o del Patrocinio de la Virgen, que se hacía el mes de noviembre.

Salimos por un camino que pasa por arriba de la fuente y lavadero, que paralelo al río pasando por ante una cruz del término y un minúsculo cementerio. Se vuelve a cruzar el río y en la bifurcación tomamos el camino del izquierdo que empieza remontar pasando por ante la Masía de Tormegal y más adelante encuentran la Font de Arriba, y seguimos subiendo hasta que después de más de tres kilómetros de dura subida salimos del hoyo que ha erosionado el río.
Ahora ya de nuevo entre campos de pastos cerrados con muros de piedra al ser vayamos avanzando siguiendo las marcas del sendero hacia Vistabella del Maestrazgo donde llegamos después de más de 28 km de ruta.
Atención a causa del funcionamiento defectuoso del GPS, pueden encontrarse líneas rectas causadas por la pérdida parcial de la señal o puntas extrañas que no son reales, por lo tanto hay que ir con una poca precaución al seguir la ruta.
Si usas el track, te agradecería que hicieras una valoración sobre su utilidad.
mynd

Caseta de pedra en sec

mynd

Caseta de pedra en sec

rústir

Masia de Mosen Joan

rústir

Mas Vell

rústir

Masía de Torre Martínez

rústir

Masía de Torre Martínez

toppur

Cim del Tossal d'Escalamunda 1288 m.

tré

Ginebres espectaculars

Sacred architecture

La Estrella

Sacred architecture

Ermita de la Verge de l'Estrela

rústir

Cases de l'Estrela

Sacred architecture

Creu del terme de l'Estrela

lind

Font de Dalt

rústir

Mur de pedra en sec

mynd

Escultura de pedra

rústir

Construccions de pedra en sec

Athugasemdir

    You can or this trail