Devy

Tími  5 klukkustundir 26 mínútur

Hnit 1018

Uploaded 24. febrúar 2014

Recorded febrúar 2014

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
61 m
23 m
0
5,1
10
20,35 km

Skoðað 1962sinnum, niðurhalað 34 sinni

nálægt Wommersom, Flanders (Belgique)

Vertrekken doen we aan de Sint-Kwintenskerk van Wommersom, Sint-Kwintensstraat 3350 Linter. Hier zijn een aantal parkeerplaatsen voorzien, indien deze niet voldoende zouden zijn kan je parkeren op een parking 400 m hier vandaan, namelijk op de hoek van de Sint-Kwintensstraat met de Klein Broekstraat. Andere alternatieve parkings kan je vinden in Melkwezer aan de kerk en aan het gemeentehuis van Linter. We wandelen het dorpje Wommersom uit in noordelijke richting waar we al snel aan de Grote Gete komen die we op een halfverhard pad, slingerend tussen weilanden, een 2,8 km volgen tot aan het natuurgebied Doysbroek, een van de mooiste natuurstukjes van de wandeling. Een aantal infoborden van Natuurpunt vertellen wat meer over dit gebied. We wandelen verder richting het gezellige dorpje Melkwezer door het uitgestrekte landschap, meermaals passeren we appel- en perenboomgaarden. Net voor we Zoutleeuw binnen wandelen lopen we een stukje langs de Kleine Gete van waar we reeds de torens van de majestueuze Sint-Leonarduskerk zien opduiken. We genieten even van de mooie gebouwen die het stadje Zoutleeuw rijk is alvorens even uit te blazen in het knus ingerichte café De Leeuwenaer met z’n 160 verschillende streekbieren. Wanneer we het centrum terug uit wandelen volgen we een tijdje een geklasseerde kasseiweg en halfverharde landbouwwegen tot we terug langs de Kleine Gete Orsmaal binnen wandelen. Eenmaal het gemeentehuis van Linter gepasseerd brengen kasseiwegen, halfverharde wegen en verharde wegen ons door de uitgestrekte weilanden en akkers ons terug in Wommersom.
Verslun

's Hertogenhof

Het ’s Hertogenhof draagt muurankers van het jaar 1747 en is één van de voornaamste pachthoven van het dorp. Het wijhuis met twee en een half verdiepingen hoog is gebouwd uit bakstenen met gebruik van zandsteen. Het heeft rechthoekige deuren en vensters met omlijstingen voorzien van uitstekende sleutels. Onder Alfons De Hertoghe, zoon van Louis, verviel zowel de boerderij als de wijnhandel. In 1895 het hof met bijbehorende landerijen en weiden aan pastoor Verschuren verkocht. Het ’s Hertogenhof werd in 1991 grondig verbouwd. Het interieur werd overal sober en stijlvol gehouden, een geslaagde mix van sober strak met authentieke oude elementen. Het ‘s Hertogenhof is een speciale plek voor een speciale gelegenheid! Je kan het ‘s Hertogenhof huren om bijzondere levensmomenten, voor een meeting, een team-of familiebijeenkomst. Café : Elke vrijdag en zaterdag open vanaf 19 uur. zondag vanaf 10 uur.
Varða

3 - Sluizenweg

Langs de 3- Sluizenweg wandelen we Zoutleeuw binnen.
Varða

alternatieve parking

Lautarferð

bank

Rustbank aan de Grote Gete.
Lautarferð

bank

Rustbank met wijds uitzicht over de akkers aan een halfverharde weg net voor we bij de Kleine Gete komen.
Lautarferð

bank

Rustbank met een mooi panorama van Wommersom.
Lautarferð

bank

Rustbank met wijds uitzicht over de akkers.
Brú

bruggetje, bank en vuilbak

Bruggetje over de Kleine Gete, aan de overzijde staan rustbanken en een vuilbak. Op de oevers liggen de eenden te genieten van het winterzonnetje.
Lautarferð

bank en vuilbak

Bank en vuilbak.
Lautarferð

bank en vuilbak

Rustbank met vuilbak langs de Kleine Gete.
Lautarferð

bank en vuilbak

Rustbank en vuilbak langs de Kleine Gete.
Brú

bruggetje

Bruggetje over de Grote Gete.
Brú

bruggetje en bank

Bruggetje en bank langs de Kleine Gete net voor we Zoutleeuw binnen lopen.
Verslun

café De Leeuwenaer

Ridderstraat 16 3440 Zoutleeuw openingsuren Elke dag open vanaf 10 uur. Dinsdag en woensdag gesloten.
Varða

Gemeentehuis Linter

Gemeentehuis van Linter. Helen-Bosstraat 43, 3350 Linter.
Á

Grote Gete

De Grote Gete of Tiense Gete is een waterloop die na samenvloeiing met de Kleine Gete de eigenlijke Gete zal vormen. De Grote Gete ontspringt in de gemeente Perwijs nabij de Romeinse heerweg. Van aan de oorsprong tot in Budingen is de Grote Gete ongeveer 51 km lang. In Budingen vloeit ze samen met de Kleine Gete om in de Demer, na een loop van 12 km, uit te monden in Halen.
Varða

kapelletje met rustbank

Kapelletje met rustbank langs een geklasseerde kasseiweg bij het verlaten van Zoutleeuw.
Helgur staður

Kerk Melkwezer

Sint-Pancratiuskerk Melkwezer. Er zijn hier banken en parkeerplaatsen voorzien. Alternatieve startplek voor de wandeling.
Varða

Orsmaal monument 3e Linie

In augustus 1914 wisten de Belgen, met het 3de regiment Lansiers in een glansrol, tijdens de Eerste Wereldoorlog de Duitsers een voorlopige halt toe te roepen aan de Kleine Gete. De Duitse troepen verloren er 500 manschappen, de Belgische 25. De steden Tienen en Leuven bleven door dit heldhaftige optreden gespaard.
Varða

OCMW Zoutleeuw, voormalig Gasthuis

Het voormalig Gasthuis van de Grauwzusters aan de Prins Leopoldplaats, nu O.C.M.W., dateert uit de 19de eeuw en is neo-classistisch. De Grauwzusters die sinds de 14de eeuw instonden voor de verzorging van zieken en armen, vestigden zich hier in 1647.
Varða

poortje

Poortje in het natuurgebied Doysbroek.
Varða

poortje ingang natuurgebied

Betreden van het natuurgebied Doysbroek doen we via dit poortje.
Bílastæði

Sint-Kwintenskerk van Wommersom

De Sint-Kwintenskerk in Wommersom werd in 1864 gebouwd door architect Anton van Arenberg. In 1907 werd ze gerestaureerd. Voordat er van de huidige Sint-Quintinuskerk sprake was stonden er op die plek al twee kerken, waarvan één afbrandde en één te bouwvallig werd. Er is ook een gedenkzuil aanwezig voor de militaire, politieke en burgerslachtoffers van de Groote Oorlog.
Helgur staður

Sint-Leonarduskerk van Zoutleeuw

De Sint-Leonarduskerk is een kerk in de Belgische stad Zoutleeuw. De kerk dateert uit de 13de - 16e eeuw en werd gebouwd ter vervanging van een romaanse kapel die hier in 1125 door Benedictijnen uit Vlierbeek werd opgetrokken. Met de bouw van de kerk werd in 1231 gestart. Het grootste deel is opgetrokken in de gotische stijl, de oudste delen zijn romaans (raam in de westgevel). De twee torens zijn met elkaar verbonden via een galerij over de middenbeuk. De elegante vieringtoren bevat een klokkenspel met 24 klokken. Deze kerk met haar torens behoort sinds 1999 tot het Werelderfgoed van de UNESCO als onderdeel van de groepsinschrijving van 56 belforten in België en Frankrijk. De kerk ontsnapte aan de beeldenstorm. Ook de Franse Revolutie doorstond ze vrijwel ongeschonden omdat drie kanunniken de eed van trouw aflegden aan het Frans regime. Ze wordt ook het reliekschrijn van Brabant genoemd.
Varða

uitgang natuurgebied

Via dit hekje verlaten we het natuurgebied Doysbroek.

2 comments

You can or this trail