Niðurhal

Fjarlægð

44,34 km

Heildar hækkun

245 m

Tæknilegir erfiðleikar

Miðlungs

Lækkun

245 m

Hám. hækkun

240 m

Trailrank

80 5

Lágm. hækkun

150 m

Tegund leiðar

Hringur

Tími

3 klukkustundir 16 mínútur

Hnit

1515

Hlaðið upp

3. apríl 2018

Tekið upp

apríl 2018
  • Einkunn

     
  • Upplýsingar

     
  • Auðvelt að fylgja

     
  • Landslag

     

Leita eftir svæði sem leið liggur um

Finndu leiðir sem liggja um valin svæði þín

Sækja Wikiloc Premium Uppfæra til að fjarlægja auglýsingar
Leita eftir svæði sem leið liggur um Leita eftir svæði sem leið liggur um
Vertu fyrst/ur til að klappa
1 athugasemd
 
Deila
-
-
240 m
150 m
44,34 km

Skoðað 2704sinnum, niðurhalað 72 sinni

nálægt Bell-lloc d'Urgell, Catalunya (España)

La Batalla del Segre va ser un combat que va tenir lloc durant la Guerra Civil espanyola, posterior a la gran Batalla de l'Ebre, en una franja entre la desembocadura del riu Segre a Mequinensa fins als Pirineus entre l'abril de 1938 al gener de 1939. Per tant el nostre poble, que esta a poc més de 8km de pobles com Vilanova de la Barca, Alcoletge o Térmens que visqueren els combats en el cos a cos, visqué durant aquells mesos amb la rereguarda republicana.

Molts dels nostres avantpassat Bell-lloquins, joves tots ells, van estar fortificant punts claus del Front del Segre o de observatoris com el Tossal de Moradilla a Els Alamús o La serra a Mollerussa.

La batalla del Segre s'allargà fins als nou mesos de conflicte armat que van afectar directament a la població civil, deixant els pobles destruïts i despoblats en molts casos. Des de l’abril de 1938 fins al gener de 1939, aquests territoris van ser testimoni de sagnants combats que van deixar nombrosos vestigis de la guerra que ningú hauria d’oblidar per evitar que es pugui repetir.

La Guerra Civil en els pobles pels quals proposem aquesta ruta, van deixar força elements patrimonials testimonis de la contesa, als quals durant molts anys no se’ls ha donat la importància que mereixen, probablement per la proximitat en el temps d’aquests fets històrics.

És gracies a col·lectius com el Centre d’Interpretació del patrimoni de la Guerra Civil Ermengol Piró d'Alcoletge, o a l'Espais de Memòria de Vilanova de la Barca, que el pretenen és preservar tot aquest patrimoni documental, fotogràfic, arquitectònic, testimonial, etc., del seu deteriorament, la possible desaparició, donar-li el suficient relleu perquè estigui a l’abast del públic en general i dels estudiosos en particular.


La ruta la començarem direcció a Bellvís on al costat mateix de la 3ª sèquia que passa pel sud del seu poble, encara hi podem trobar, 3 nius de metralladores i un refugi anti-aeri.

Passat Bellvís, ens dirigirem cap a Els Arcs per pujar primer al singular Puig del BarretPicat, que ens oferirà una panoràmica del tot el recorregut, així com d'altres punts emblemàtics de Ponent, com la Seu Vella, el Tossal de Moradilla o Montmaneu.

Ara sí, ens dirigim primer de tot a Térmens, on visitarem l'antic safareig i el Pont de la Sucrera , que va ser construït a l'any 1906, a causa de que la fàbrica de sucre recentment establida entre Térmens i Menàrguens, necessitava comunicació amb l'altre costat del riu.

Per aquesta raó es va construir un pont amb bones columnes emparellades sobre uns sòlids fonaments, amb el paviment i les voreres de fusta sobre una carcassa de ferro, pel qual passaria el tren, també anomenat "el carrilet", que unia Mollerussa amb Balaguer. Però aquest pont va ser volat per motius estratègics de guerra i no facilitar el pas a banda de riu a les tropes franquistes, quan la part de Térmens era republicana i la de Menàrguens franquista.
I d'aquest fet en deriva l'imponent pont de ferro actual, que encara que actualment s'ha quedat una mica obsolet degut a que només té un sol carril de circulació, continua essent molt bonic gràcies al seu arc superior, i el qual sabem que fa ben pocs dies, el cineasta argentí Laureano Clavero, hi va gravar imatges per un film documental "Road to Normandia", degut a que és igual que els que van envair durant la Segona Guerra Mundial.

Sortint de Térmens ens dirigirem cap a Vilanova de Barca, iniciant també la nostra visita al Pont de Vilanova de la Barca. Un pont que juntament amb la seua capella, fou construït per presos republicans, amb una estètica clarament influenciada per una mena de neoclassicisme, característica en moltes obres d’aquells temps de la dècada dels 40 a Espanya i que substituiria, un vell pas de barca.

No podem marxar de Vilanova de la Barca sense visitar les restes d'un tanc T-26 que és trobar al fons el riu després de que l'exercit franquista utilitzes l'aigua com a arma de guerra, obrint les comportes dels pantans de Sant Llorenç i Camarasa per deixar encallats als republicans a l'altre costat del riu.

Sortim de Vilanova direcció el Tossal Roig i les Trinxeres de la Coves, espais recuperats i reconstruïts parcialment amb panell informatius sobre les seues funcions.

Sortim direcció Alcoletge, on de camí encara trobarem un altre niu de metralladores i un búnquer antiaeri. Abans d'entrar al Tossal del morts d'Alcoletge, pujarem al Tossal de la nora on encara hi podem trobar trinxeres picades directament a la roca i un niu de metralladores, tot elles des de dalt el Tossal i amb la vista elevada al riu segre i la seua vall. Entrem a Alcoletge passant primer per un petit niu de metralladores enclavat a una espona i tapat ara mateix per una nau industrial.

Aprofitant el caràcter defensiu del Tossal dels Morts, els militars republicans havien construït una sèrie de fortificacions amb ciment armat al voltant del poble, la més significativa de les quals és a l’observatori i trinxeres cobertes del Tossal dels Morts, que és visitable. Les trinxeres es van fer aprofitant les poques pedres que quedaven del castell i de les parets del vell cementiri.

Des de dalt el Tossal del morts divisarem altre cop la Seu Vella i el Tossal de Moradilla entre d'altres i el camí de tornada a Bell-lloc d'Urgell.... fem retirada, pel camí del riu.

Sortida i arribada: Parc Municipal
Temps: 2:30 - 3:30 hores
Modalitat: btt
Distància: 45 km
Desnivell: 250 m +
www.goo.gl/ex3nSj
Toppur

Barrepicat

  • Mynd af Barrepicat
  • Mynd af Barrepicat
Puig Barrepicat 238m punt elevat del Pla d'Urgell
Varða

búnquer antiaeri - 3ª sèquia Bellvís

  • Mynd af búnquer antiaeri - 3ª sèquia Bellvís
construcció al costat mateix del camí, alguns també diuen que podia ser un polvorí
Varða

niu de metralladora 1 - 3ª sèquia Bellvís

  • Mynd af niu de metralladora 1 - 3ª sèquia Bellvís
situat estratègicament, vigilant camins i ponts.
Varða

niu de metralladora 2 - 3ª sèquia Bellvís

Varða

niu de metralladora 3 - 3ª sèquia Bellvís

Varða

niu de metralladora 4 - 3ª sèquia Bellvís

  • Mynd af niu de metralladora 4 - 3ª sèquia Bellvís
  • Mynd af niu de metralladora 4 - 3ª sèquia Bellvís
Situat estratègicament, vigilant camins i ponts.
Varða

Niu de metralladores - Alcoletge

  • Mynd af Niu de metralladores - Alcoletge
situat a l'entrada del poble, en una espona a la dreta del carrer d'entrada, venint del tossal de la Nora
Varða

Niu de metralladores dalt el camí

  • Mynd af Niu de metralladores dalt el camí
restes del niu de metralladores situat en una posició elevada
Varða

Observatori Republicà - Tossal del Castell - Tossal dels Morts Alcoletge

  • Mynd af Observatori Republicà - Tossal del Castell - Tossal dels Morts Alcoletge
  • Mynd af Observatori Republicà - Tossal del Castell - Tossal dels Morts Alcoletge
  • Mynd af Observatori Republicà - Tossal del Castell - Tossal dels Morts Alcoletge
  • Mynd af Observatori Republicà - Tossal del Castell - Tossal dels Morts Alcoletge
Al cim d'aquest turó senlairava una torre d'època musulmana de la qual només resta un petit fragment de mur. Al segle XIX es va construir un cementiri vigent vers principis del segle XX. El 1938 els republicans excavaren una xarxa de trinxeres i fortificacions que han estat restaurades en successives campanyes. Des daquest lloc es divisa una bonica panoràmica del Segrià, la Noguera i l'Urgell, des d'on en destaquem, la Seu Vella, el MontRoig el Tossal de Moradilla, els Montsecs, el Bessons..
Brú

Pont de ferro o de la 'Sucrera' i safareig

  • Mynd af Pont de ferro o de la 'Sucrera' i safareig
Pont de Ferro Aquest pont, va ser construït a l'any 1906, a causa de que la fàbrica de sucre recentment establida entre Térmens i Menàrguens, necessitava comunicació amb l'altre costat del riu. Per aquesta raó es va construir un pont amb bones columnes emparellades sobre uns sòlids fonaments, amb el paviment i les voreres de fusta sobre una carcassa de ferro, pel qual passaria el tren, també anomenat "el carrilet". Però aquest pont va ser destruït per la Guerra Civil (1936-1939), quan la part de Térmens era republicana i la de Menàrguens franquista. I d'aquest fet en deriva l'imponent pont de ferro actual, que encara que actualment s'ha quedat una mica obsolet degut a que només té un sol carril de circulació, continua essent molt bonic gràcies al seu arc superior, que encara resisteix al constant trànsit de camions de gran tonatge que van a les cooperatives de Térmens i Menàrguens. Fa ben pocs dies, el cineasta argentí Laureano Clavero, hi va gravar imatges per un film documental "Road to Normandia", degut a que és igual que els que van envair durant la Segona Guerra Mundial. Abril 2018 SAFAREIG A Térmens encara es conserva l'antic safareig, utilitzat en les èpoques en que no hi havia aigua corrent a les cases. Aquesta relíquia, situada a la dreta de la carretera que va cap a Menàrguens, just abans d'entrar al pont. Actualment encara està ple d'aigua, que procedeix d'una petita sèquia i l'aigua que es buida del safareig s'envia cap al riu, situat a molts pocs metres.
Brú

El pont i la capella de Vilanova de Barca

  • Mynd af El pont i la capella de Vilanova de Barca
Un pont que juntament amb la seua capella, fou construït per presos republicans, amb una estètica clarament influenciada per una mena de neoclassicisme, característica en moltes obres d’aquells temps de la dècada dels 40 a Espanya i que substituiria, un vell pas de barca. Fou construït com a compensació a la devastació del poble de Vilanova de la Barca, per l'activat bel·lica.
Varða

Refugi anti aeri

  • Mynd af Refugi anti aeri
Situat entre Vilanova de la Barca i Alcoletge al voral dret del camí.
Upplýsingapunktur

Restes del tanc T-26

  • Mynd af Restes del tanc T-26
  • Mynd af Restes del tanc T-26
  • Mynd af Restes del tanc T-26
  • Mynd af Restes del tanc T-26
Restes d'un tanc T-26 que és trobar al fons el riu després de que l'exercit franquista utilitzes l'aigua com a arma de guerra, obrint les comportes dels pantans de Sant Llorenç i Camarasa per deixar encallats als republicans a l'altre costat del riu.
Varða

Restes niu de metralladores- La Nora -Alcoletge

  • Mynd af Restes niu de metralladores- La Nora -Alcoletge
Situat al nord-est del terme entre Alcoletge i Vilanova de la Barca. Es poden visitar quatre tombes medievals excavades a la roca, trinxeres en forma de zigzab excavades a la roca i fetes a la guerra civil i nius de metralladores, fou l'espai amb els combats més cruents.
Varða

Tossal de la Nora/Trinxeres/Tombes necròpolis

  • Mynd af Tossal de la Nora/Trinxeres/Tombes necròpolis
  • Mynd af Tossal de la Nora/Trinxeres/Tombes necròpolis
  • Mynd af Tossal de la Nora/Trinxeres/Tombes necròpolis
  • Mynd af Tossal de la Nora/Trinxeres/Tombes necròpolis
Situat al nord-est del terme entre Alcoletge i Vilanova de la Barca. Es poden visitar quatre tombes medievals excavades a la roca, trinxeres en forma de zigzab excavades a la roca i fetes a la guerra civil i nius de metralladores, fou l'espai amb els combats més cruents.
Varða

Tossal Roig

  • Mynd af Tossal Roig
  • Mynd af Tossal Roig
Niu de metralladora o punt d’observació amb trinxera d’evacuació que formava part de la primera línia defensiva que va construir l’exèrcit republicà al marge esquerre del riu Segre, a partir de l’abril de 1938, amb l’objectiu d’impedir l’avanç de les forces franquistes, posicionades a l’altra banda del riu. El recorregut del canal de Balaguer, davant d’aquesta posició, conformava un element defensiu més, dins l’esquema de la línia de fortificacions republicanes. El tossal Roig és un exemple significatiu dels tipus de construccions bèl•liques construïdes a la zona de Vilanova de la Barca per les unitats de sapadors del 37 Batalló d’Obres i Fortificacions. Al final de desembre de 1938, l’exèrcit franquista, des de la serra del Montsec i el cap de pont de Seròs, començava l’ofensiva sobre Catalunya, i els primers dies de gener va ocupar Artesa de Segre i les Borges Blanques. El 7 de gener, les unitats republicanes de la 27 Divisió situades al tossal Roig, davant el temor de ser encerclades per les forces franquistes, es van retirar. Aquest mateix dia, unitats de la 54 Divisió de l’exèrcit franquista, situades al cap de pont de Balaguer, van iniciar l’avanç en direcció est i sud, i van ocupar Vilanova de la Barca i bona part del Segrià i el Pla d’Urgell.
Varða

Trinxeres de les coves

  • Mynd af Trinxeres de les coves
  • Mynd af Trinxeres de les coves
A principis d’abril de 1938, l’estat major de l’exèrcit republicà ordenà la construcció d’un seguit de línies fortificades i paral·leles, “L”, per protegir Catalunya de l’ocupació franquista. Aquestes línies es comunicaven amb les de la primera línia de combat, al marge esquerre del riu Segre, per un entramat de construccions bèl·liques recolzades a les séquies del canal d’Urgell. Aquest espai de les trinxeres de les Coves es recolzava a la tercera séquia del canal d’Urgell i el seu niu de metralladora protegia el sector comprès entre el Pla d’en Ramon i les Llacunes. A través de la seva trinxera d’evacuació, es comunicava amb els abrics d’assentament lleuger, lloc on s’aixoplugava el material i el personal militar de la intempèrie i de l’acció de l’enemic. Aquest element defensiu, juntament amb el del Tossal Roig i altres de desapareguts, estigueren actius des de l’abril de 1938 fins al gener de 1939, data en què, davant l’avançament de les forces franquistes, les forces republicanes es van veure obligades a retirar-se de les seves posicions cap a l’interior de Catalunya.
Upplýsingapunktur

XISC (Parc Municipal)

  • Mynd af XISC (Parc Municipal)
Km 0 de la Xarxa d'Itineraris Saludables i Culturals de Bell-lloc d'Urgell
Varða

Zona sud-est tossal de la Nora/Base niu de metralladora

  • Mynd af Zona sud-est tossal de la Nora/Base niu de metralladora
Niu de metralladores al pantà de la Nora

1 athugasemd

  • Mynd af folguereta

    folguereta 3. apr. 2018

    Ég hef fylgt þessari leið  Skoða meira

    molt ben detallada un gran recorregut, per petits indrets de la batalla del segre

Þú getur eða þessa leið