Moving time  ein klukkustund 11 mínútur

Tími  2 klukkustundir 29 mínútur

Hnit 725

Uploaded 8. apríl 2018

Recorded mars 2018

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
114 m
72 m
0
1,1
2,2
4,34 km

Skoðað 325sinnum, niðurhalað 10 sinni

nálægt Empúries, Catalunya (España)

Sobre el segle VII aC, en la zona de l'Empordà, en petits turons i promotoris que sortien entre els aiguamolls vora el litoral, habitaven uns indígenes de la edad de Ferro que mantenien contactes amb els fenicis. Un d'aquests assentaments estava en l'actual St Martí de Empúries i sobre el segle VI aC uns comerciants grecs, procedents de Focea, crean la colònia que anomenaren Emporion.
Més tard l'any 218 aC amb motiu de la segona Guerra Púnica arribaren els romans, iniciant el procés que portaria a la romanització de tota l'Iberia.

La visita a la ciutat d'Empuries correspon al període en que les ciutats gregues i romana estaven unides i formaven una única ciutat. Si se excaves amb més profunditat la ciutat grega, si trobaria ruïnes més antigues, restes de la ciutat creada pels grecs abans que arribesim els romans.


Ciutat grega

Poc temps més tard de l’establiment grec a la Palaia Polis (St Martí d'Empuries), els emporitans crearen un nou nucli urbà immediatament al sud de la badia natural, garantint el control de les instal·lacions portuàries. Aquest nou assentament, ubicat a l’est d’una de les elevacions que s’aixecaven a l’entorn de les maresmes que delimitaven l’antiga línea de costa -la “terra ferma” d’Estrabó- és el que es coneix amb el nom de “Neàpolis”
La escullera hel-lenística es fora del recinte.

Ciutat Romana

El disseny d’una ciutat romana de nova planta és un rectangle regular que era dividit en quatre parts mitjançant dos eixos perpendiculars que constituïen les dues vies principals de la ciutat: un de nord a sud, anomenat Cardo Maximus; l’altre, d’est a oest, anomenat Decumanus Maximus. Paral·lels a cadascun d’aquests es traçava una quadrícula que dibuixava els carrers secundaris i dividia la ciutat en illes. En el subsòl es construïa una xarxa de clavegueres.

Es pensa que l'abandonament d'Empòrion, va començar per la compentencia de dues ciutats ben comunicades per la Via Augusta i importants: Tarraco i Narbona.


Només s'ha excavat un 25% del jaciment. Molt aconsellable la visita teatralitzada.
mynd

Muralla meridional

mynd

Factoria de metalls

( s. I aC) Complex industrial destinat a la metal-lúrgia.
mynd

Asklepíeion

Centre terapéutic i religiós consagrat al déu de la medicina, Asclepi.
mynd

Serapíeion

Santuari dedicat a Isis i Serapis, divinitats d'origen egipci.
mynd

Factoria de salaons

Petita industria on s'elavoraven conserves i salses de peix. Dipòsits on el peix es macerava en salmorra.
mynd

Casa de peristil

Edifici hel-lenístic construït a l'entorn d'un pati envoltat de colmnes. Es pot apreciar amb les fites de pedres, l'alçada de terra, on es va començar a excavar.
mynd

Macellum

Petit mercat articulat al voltant d'una gran cisterna d'ús públic.
mynd

Agora, Estoa i Basílica paleocristiana.

(s. II aC) Agora: Plaça pública i centre de l'activitat política, social i econòmica de la ciutat. Estoa: Edifici porticat destinat a activitats comercials i socials, una mena de «mercat». (s. IV-IIV dC) Basílica paleocristiana: Església de caire funerari, envoltada de cambres amb sarcòfags.
mynd

Cisternes

No és extrany que existísen en molts edificis aquests dipòsits, ja que la zona era de poca pluviositati era important recollir tota l’aigua de pluja mitjançant canalitzacions que desguassaven en cisternes i damunt les teulades dels edificis.
mynd

Mosaic grec

Paviment d'una sala de banquets (symposia). L'inscripció en grec vol dir: «Dolç estar recolzat» o «Que sigui dolç estar recolzat».
mynd

Domus dels mosaics

(s. I aC- I dC) És una de las casas més importants de la ciutat. Ver els magnífics mosaics.
mynd

Termes públiques

Les thermae, a més de ser un lloc per prendre el bany, desenvolupaven una funció social, ja que eren llocs de trobada, de reunió i fins i tot de negocis. Disposaven sempre de tres zones diferents segons la temperatura de les sales, així, per exemple, el frigidarium era l’estança freda, el tepidarium la tèbia i el caldarium era la sala més calenta. Podem observar la palestra o gimnàs exterior, diversos forns, piscines i les latrines públiques.
mynd

Criptoportic

Part de la domus subterranea empleada com magatzem. Podem veure un petit audiovisual al seu interior.
mynd

Domus de l'Ara del Gall

(s. I aC - I dC) Grans cases romanes d'atri i peristil
mynd

Forum

(s. I aC - II dC) Centre polític, religiós i econòmic on se situaven els principals edifícis públics: -Basílica, on s’impartia justícia. -Cúria, on es decidia la política municipal. - Ambulacrum, la plaça estava delimitada per un pòrtic que unia els edificis i del qual podem veure una reconstrucció. Era un lloc públic on es podia passejar, parlar... -Temple capitolí. Era la construcció més emblemàtica de tota la ciutat, i per això tenia una posició estratègica. Contenia les representacions de les tres principals divinitats del panteó romà: Júpiter, Juno i Minerva.
mynd

Porta Muralla romana

Es pot observar les rodades dels carros i el símbol fàl-lic esculpit a la dreta de la porta, símbol de força, poder i prosperitat
mynd

Amfiteatre, Palestra i muralla

(s. I dC) - Amfiteatre: Edifici on se celebraven, entre altres, els jocs dels gladiadors i les lluites de feres salvatges. Tenia una planta de forma ovalada i unes graderies, probablement de fusta, on s’asseia el públic. El càlcul aproximat de l’aforament és d’unes 3.300 persones. -Palestra: Edifici destinat a la pràctica d'exercicis gimnàstics. -Muralla, té dues parts molt diferenciades. A la part baixa es van utilitzar grans blocs poligonals de pedra calcària. En canvi, la part superior es va fer amb una mena de formigó amb pedres de petites dimensions, trossos de ceràmica...
mynd

Museu

El 1606, sobre les restes de la Neàpolis, un grup de monjos servites construeix el monestir i l’església de Sta. Maria de Gràcia, les restes restaurades de la qual són avui les dependències del Museu.
mynd

Filtres d'aigua

Sistema de filtratge d'aigua consistent en àmfores amb materials filtrants com sorra o cendra.

3 comments

 • mynd af capita haddock

  capita haddock 12.4.2018

  Vols treure la feina las guies oficials Montagut?? ;-)
  Genial per fer una visita guiada.
  Salut i Cames!!

 • mynd af montagut

  montagut 12.4.2018

  Això mai, complementar!!!

 • IbiltariSaldosin57 30.5.2018

  Zoragarria!

You can or this trail