Tími  6 klukkustundir 7 mínútur

Hnit 2423

Uploaded 12. apríl 2019

Recorded febrúar 2019

-
-
42 m
13 m
0
28
57
113,32 km

Skoðað 104sinnum, niðurhalað 2 sinni

nálægt Aarle, Flanders (Belgique)

Deze fietstocht voert langs de Nederlands-Belgische grens tussen Aarle en Wortel, met uitstapjes naar de vele enclaves in Baarle Hertog een Baarle Nassau, en een uitstapje naar Turnhout via het Bels lijntje en het kanaal Dessel-Schoten. Hoogtepunten zijn het grensgebied van de Poppelsche Leij, Bels Lijntje, de enclaves, het ‘schiereiland’ Castelré omringd door België met natuurgebieden, het Turnhouts vennengebied, Turnhout en het jaagpad langs het kanaal. De heenreis gaat grotendeels door Nederland, en de terugreis door België, in principe zo dicht mogelijk tegen de grens aan, maar af en toe wordt de grens gepasseerd en worden de leukere weggetjes gekozen. Deze fietstocht is geschikt voor de racefiets (verharde wegen en fietspaden). Deze fietstocht sluit bij het startpunt in Aarle aan op een andere tocht langs de grens tussen Witrijt en Goirle (https://nl.wikiloc.com/routes-fietsen/witrijt-goirle-v-v-langs-de-grens-115-km-30089781).
De tocht start in Aarle, waar ik de auto naast een landweggetje in de berm parkeerde. Je fietst direct de grens/ Poppelsche Leij over en fietst over een fietspad langs de onverharde Baarlesebaan parallel aan de grens. Over plattelandswegen gaat het verder naar het zuiden om bij Reth weer een stuk over een fietspad langs een zandweg door het bos naar de N260 te fietsen. Hier ligt er af en toe wat zand op het fietspad. Langs de N260 (en de eerste enclave) rijd je naar de grensovergang bij Weelde-Statie en dan naar het fietspad Bels Lijntje (voormalige spoorweg Turnhout-Tilburg). Na een stukje over dit fietspad maak je een ommetje langs het Belgische Zondereigen. Vlakbij bevindt zich een herinnering aan de Doodendraad, de draad onder dodelijke spanning die in de Eerste Wereldoorlog door de Duitsers langs de Belgisch-Nederlandse grens werd aangelegd. Je fietst terug naar het Bels lijntje en dan richting Baarle Hertog/Baarle Nassau. In deze enclave dorpen fiets je kris-kras door het dorp, met veel grensovergangen en langs diverse enclaves, en ook weer een stukje over het Bels Lijntje. Na het heen-en-weer-geslinger fiets je het dorp weer uit en gaat het richting Castelré. Dit gebied steekt als een soort wormvormig aanhangsel België in, en is één van de weinige stukjes Nederland met Belgische noorderburen. Je vindt er ook diverse beekdalen en natuurgebieden. Bij Wortel fiets je België in. Door de voormalige weldadigheidslandbouwkolonie Wortel fiets je parallel langs de grens richting Zondereigen, waar je al eerder was. Van daar gaat het weer naar het Bels Lijntje en deze fiets je nu af richting Turnhout, via het Turnhouts vennengebied. Hier bevindt zich nog een uitkijktoren, waar je eventueel even een kijkje kunt nemen. In Turnhout doe je een toeristische route langs watertoren, Heilig Hartkerk, markt, kasteel van de Hertogen van Brabant en het Begijnhof. Je fietst Turnhout weer uit bij de binnenhaven aan het kanaal Dessel-Schoten. Langs dit kanaal gaat het naar het dorp Ravels. Via een bosgebied met uitlopers van de landingsbaan van vliegveld Weelde gaat het terug naar Weelde Statie. Dan gaat het over landbouwwegen parallel aan de grens naar Weelde en dan via een fietspad langs de zandweg Schrieken richting grensovergang tussen Poppel en Baarle. Hier kies je het fietspad vlak langs de grens en de Poppelsche Leij terug naar het startpunt.
Horeca onder meer in Aarle, Baarle Hertog/Baarle Nassau, bij de grens bij Wortel, Turnhout en Ravels.
Upplýsingar

Aarle grensovergang

Grensovergang bij Aarle en kruising van de Poppelsche Leij
Upplýsingar

Baarle Hertog

Centrum van het Belgische deel van de verzameling enclaves. De straatnaam borden in het Belgische en Nederlandse deel zijn anders, en ook aan de huisnummers is te zien in welk land je je nu weer bevindt.
Upplýsingar

Baarle Nassau

Centrum van het Nederlandse deel van het enclave dorp. De straatnaam borden in het Belgische en Nederlandse deel zijn anders, en ook aan de huisnummers is te zien in welk land je je nu weer bevindt.
Upplýsingar

Begijnhof

Je maakt een toeristisch rondje over het rustige en vredige Begijnhof met kasseien...
Upplýsingar

Bels Lijntje

Fietspad over het voormalige tracé van de spoorweg Turnhout-Tilburg
Upplýsingar

Bels lijntje 2

Fietspad over het voormalige tracé van de spoorweg Turnhout-Tilburg
Upplýsingar

Bels Lijntje 3

Fietspad over het voormalige tracé van de spoorweg Turnhout-Tilburg
Upplýsingar

Doodendraad

Reconstructie van de Doodendraad. In de Eerste Wereldoorlog legden de Duitsers een draad onder dodelijke spanning aan om te voorkomen dat spionnen of Belgische verzetsstrijders de grens konden passeren.
Upplýsingar

Fietspad Aalsedijk

Verhard fietspad langs de onverharde Aalsedijk
Upplýsingar

Fietspad Eikelenbosch

Fietspad langs onverharde Eikelenbosch
Upplýsingar

Fietspad langs grens

Fietspad langs de grens/Poppelsche Leij
Upplýsingar

Fietspad Reth

Verhard fietspad langs onverharde weg. Wel hier en daar zand op het fietspad
Upplýsingar

Fietspad Schrieken

Fietspad langs onverharde Schrieken
Upplýsingar

Grensovergang N260/N119

Grensovergang tussen Baarle en Turnhout
Upplýsingar

Grote Markt

Grote Markt in Turnhout
Sacred architecture

Heilig Hartkerk

Heilig Hartkerk in Turnhout
Upplýsingar

Kanaal Dessel Schoten

Je fietst een stuk op het jaagpad langs het Kanaal Dessel Schoten. In het begin is er een haventje.
Kastali

Kasteel van de Hertogen van Brabant

Kasteel van de Hertogen van Brabant in Turnhout
Upplýsingar

Kolonie

Voormalige weldadigheidslandbouwkolonie Wortel
River

Merkske

Riviertje op de grens van Castelré
Upplýsingar

Natuurgebied

Natuurgebied in de buurtschap Castelré
Upplýsingar

Staakheuvel

Weg met twee rijsporen in de buurt van de grens
víðmynd

Uitkijktoren

Uitkijktoren in het Turnhoutse vennengebied
Upplýsingar

Voormalig vliegveld

Hier is een voormalige taxi-baan van het vliegveld Weelde
Upplýsingar

Watertoren

Watertoren in Turnhout

Athugasemdir

    You can or this trail