Tími  6 klukkustundir 21 mínútur

Hnit 2799

Uploaded 29. júní 2017

Recorded maí 2017

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
143 m
12 m
0
27
54
108,52 km

Skoðað 668sinnum, niðurhalað 11 sinni

nálægt Leinstraat, Flanders (Belgique)

Deze fietstocht voor de racefiets gaat langs de Nederlands-Franse taalgrens (zie ook https://nl.wikipedia.org/wiki/Taalgrens_in_België ) van nabij Opbrakel naar Helkin en terug. Hoogtepunten zijn de Vlaamse Ardennen en Pays de Collines, de Kluisberg en de Schelde vallei. De heenreis gaat grotendeels over Nederlandstalig taalgebied, en de terugreis door Franstalig taalgebied, in principe zo dicht mogelijk tegen de grens aan, maar af en toe wordt over de grens gereden of deze gepasseerd en worden de leukere weggetjes gekozen. Inmiddels heb ik in 10 etappes van het Drielandenpunt naar de Noordzee langs de taalgrens gereden. Zie in de comments de links naar alle 10 etappes.
Tocht is geschikt voor de racefiets. Redelijk wat hoogtemeters door de vele niet al te hoge heuvels.
De start ligt nabij Opbrakel. Je kunt hier langs de weg parkeren. Je daalt direct af naar de N48, kruist deze, en maakt een lus naar het noorden, onderwijl klimmend richting Pottelberg, terug naar de N48, nu op Waals grondgebied. Je volgt dan de N48 naar beneden terug Vlaanderen in. Hier beklim je de Kanarieberg en daal je de Fortuinberg weer af. Je rijdt richting Patersberg, waar je een fietspad op een voormalige spoorweg (Mijnwerkerspad) volgt terug richting Ronse. Je klimt richting N57 en hebt daarna een mooi uitzicht over de vallei van de St. Martensbeek. Je rijdt eerst om de vallei heen en daalt weer af naar Ronse. Je rijdt aan de zuidkant van deze faciliteitengemeente langs, gaat op de N48 weer Henegouwen in, en rijdt kort daarna over de grens omhoog. Deze beklimming heet de Kraai en is vlak bij de Knokteberg. Aan de andere kant pak je een stukje kasseien mee van de ronde van Vlaanderen, de Oude Kwaremont, maar dit keer heuvelaf. Na dit stukje kasseien (makkelijk te mijden, zie waypoint) daal je weer rap af de N36 af en volgt dan kleine weggetjes naar Ruien. Vanuit hier volgt de klim naar de Mont l’Enclus/Kluisberg. De top ligt in het bos en vlakbij ligt het toeristische dorpje met veel horeca. Je daalt weer stijl af en rijdt naar de Schelde die je kruist. Langs oude Schelde armen rijd je naar Avelgem en dan naar het jaagpad langs de Schelde. Je volgt de Schelde langs het kanaal bij Bossuit naar Helkijn, ook een faciliteitengemeente. Hier steek je de Schelde weer over en ben je op Waals gebied. Van hier gaat het terug naar het Noorden. Vlakbij de taalgrens ga je weer richting Mont l’Enclus, die je over kleine weggetjes beklimt. Je daalt weer af en klimt weer op dezelfde heuvelrug naar Rue Verte Voie om tenslotte af te dalen naar het in het dal gelegen dorpje Mont-de-l’Enclus. Vanaf hier gaat het door licht heuvelend gebied ten zuiden van Ronse naar de heuvelrug boven Saint Saveur. Boven volg je de heuvelrug parallel aan de taalgrens voorbij de Moulin du Cat Sauvage en boven Ellezelles langs. Over kleine weggetjes in heuvelachtig gebied gaat het naar de faciliteitengemeente Flobecq-Vloesberg, waar je de Bois de la Houppe beklimt. Vanaf hier is het niet ver meer naar het startpunt.
Horeca op een beperkt aantal plekken, met name boven op de Kluisberg en bovenaan Bois de la Houppe.
Upplýsingar

Bois de la Houppe

Beklimming door het bos op de Pottelberg. Zie http://www.klimtijd.nl/beklimming/bois-de-la-houppe. Boven horeca
Upplýsingar

Fietspad Mijnwerkerspad

Fietspad over oude spoorweg. Mijnwerkerspad genoemd omdat veel Vlaamse mijnwerkers vroeger de trein namen naar de mijnen in de Borinage.
Upplýsingar

Flobecq-Vloesberg

Faciliteitengemeente.
Upplýsingar

Helkijn-Helchin

Faciliteitengemeente aan de Schelde
Upplýsingar

Jaagpad Schelde

Jaagpad langs de gekanaliseerde Schelde
Upplýsingar

Jaagpad Schelde Waalse zijde

Jaagpad aan de Waalse zijde langs de Schelde/Escaut.
Upplýsingar

Kanarieberg

Beklimming van de Kanarieberg (http://www.klimtijd.nl/beklimming/kanarieberg) naar het Muziekbos, daarna de afdaling van de Fortuinberg (http://www.klimtijd.nl/beklimming/fortuinberg).
Upplýsingar

Kasseien Oude Kwaremont

Hier eindigt de klim van de Oude Kwaremont, beroemd van de Ronde van Vlaanderen. Je kunt even een stukje over de kasseien naar het dorpje Kwaremont. Rammelt wel ontzettend, je kunt hem beter beklimmen. Als je het wel gelooft, volg je hier gewoon de N36 naar beneden.
Upplýsingar

Klim Kluisberg

Hier begint de klim naar de Kluisberg van Waalse zijde over kleinere weggetjes
Upplýsingar

Klim naar Beau Site

Hier begin je de klim naar de heuvelrug. De heuvel heeft niet echt een naam. Het laatste stuk heet de Avenue des Hauts (130 m). Boven ben je op de weg Rue du Beau Site.
Upplýsingar

Kraai

Beklimming over de taalgrens naar de heuvelrug van de Kluisberg en de Knokteberg. Zie http://www.klimtijd.nl/beklimming/kraai
toppur

Mont de l'Enclus

Top van de Kluisberg/Mont de l'Enclus ligt midden in het Kluisbos.
Upplýsingar

Moulin du Cat Sauvage

Aparte molen
Upplýsingar

N48

Je rijdt hier een stuk langs de N48 vrij rap naar beneden Vlaanderen weer in.
Upplýsingar

Ronse

Faciliteitengemeente met koddige Franse namen
Upplýsingar

Scheldebrug

Brug over de Schelde. Even verderop volg je een weggetje langs oude Schelde meanders.
Upplýsingar

Taalgrens N48

Hier passeer je opnieuw de taalgrens op de N48
Upplýsingar

Uitzicht vallei St. Martensbeek

Vanaf de Maquisstraat heb je mooi uitzicht over de vallei van de St. Martensbeek en richting het westen. Even verder op daal je mooi af.

3 comments

You can or this trail